EVROPSKA KONFEDERACIJA SINDIKATA: Omogućiti pravedno oporezivanje radnika na internetu

J. Ž. S.

11. 12. 2020. u 16:57

EVROPSKA konfederacija sindikata (EKS) je najavila da će, nakon konsultacija sa Savezom samostalnih sindikata Srbije (SSSS), uputiti podršku Udruženju radnika na internetu, kako bi svima u Srbiji koji rade na digitalnim platformama bio regulisan radno pravni status i omogućeno da žive od svog rada i budu pravedno oporezovani.

ЕВРОПСКА КОНФЕДЕРАЦИЈА СИНДИКАТА: Омогућити праведно опорезивање радника на интернету

Foto Z. Jovanović

Naime, to udruženje je uputilo dopis najvećoj sindikalnoj organizaciji u Evropi, tražeći pomoć u vezi sa problemom u kome se našla čitava zajednica radnika na internetu u Srbiji nakon što je država najavila nameru da naplati porez na njihov dohodak.

EKS je, u saradnji sa SSSS, kao svojom članicom iz Srbije, najavio da će se i ta krovna organizacija, koja predstavlja 60 miliona članova, pridružiti zalaganju za iznalaženje dugoročnog rešenja poreskog statusa i pravednogoporezivanja radnika na internetu koje ne bi ugrozilo njihov rad i opstanak.

Savez je prethodno pružio punu podršku Udruženju radnika na internetu, koje se obratilo za pomoć našoj centrali, najavivši da će od nadležnih organa zatražiti da reguliše njihov položaj i time im omogući da “izađu iz sive ekonomije”, čime bi naša država, istovremeno, doprinela da Srbija postane povoljno i podsticajno radno okruženje, kako za domaće, tako i strane frilensere.

U dopisu koje je uputio EKS, Savez je naveo da već duže vreme, kroz brojne inicijative, seminare i konferencije, ukazuje na potrebu da se zaštite radna i socijalna prava radnika u novim oblicima rada, kao i njihovo pravo da budu organizovani.

Savez je, takođe, bio uključen u projekat u okviru kojeg su predstavnici sindikata, udruženja poslodavaca, ministarstava, institucija i organizacija civilnog društva zajednički razmatrali pitanje digitalizacije i posledica na tržište rada kako bi se pronašla rešenja od zajedničkog interesa. Prikupljene su i informacije o efektima digitalizacije u tradicionalnim sektorima na promene na tržištu rada i na povećanje fleksibilnih oblika rada, naročito na internetu. Zajednički je ocenjeno da su neophodne dopune Zakona o radu koje bi na adekvatan način obuhvatile prava svih radnika u fleksibilnim oblicima rada, te redefinisale i garantovale njihovo pravo na organizovanje. Najavljeno je da će postojeći Zakon o radu sledeće godine pretrpeti izvesne promene i SSSS će se snažno zalagati da jedna od promena bude regulisanje radno pravnog statusa radnika na digitalnim platformama, kako bi time dobili sva prava koja im pripadaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024