STIPENDIJE ZA 135 PITOMACA: Pandemija virusa korona usporila, li ne i zaustavila vekovnu tradiciju srpskog društva "Privrednik"

J. SIMIĆ

11. 12. 2020. u 14:55

USPORILA je korona, ali ne i zaustavila Srpsko privredno društvo "Privrednik", jednu od najvećih živih zadužbina naše novije istorije, osnovanu pre 122 godine u Zagrebu, a reosnovanu pre tridesetak godina u Novom Sadu.

СТИПЕНДИЈЕ ЗА  135  ПИТОМАЦА: Пандемија вируса корона успорила, ли не и зауставила вековну традицију српског друштва Привредник

Foto D. Dozet

Umesto o Đurđevdanu, konkurs za dodelu stipendija vrsnim ćacima i studentima iz socijalno ugroženih porodica priveden je kraju ovih dana, te će njih 135 prve stipendije dobiti do kraja decembra.

Napominjući da je, ne računajući teške periode iz minulih ratova, ova školska godina bez sumnje najspecifičnija i najteža u novijoj istoriji ove fondacije, profesor dr Jova Radić, upravitelj "Privrednika", s očiglednim olakšanjem naglašava da će ovih dana odabrani stipendisti potpisati ugovore.

Potom će potpisnicima početi da stižu zaostale stipendije, računajući od septembarske za đake i oktobarske za studente. Za polovinu hiljadarke stipendije će biti bogatije nego lane i iznosiće 11.000 dinara.

- Na ovogodišnji konkurs javio nam se rekordan broj mladih, njih 230 iz 25 mesta u Srbiji računajući i KiM, i svi ispunjavaju kriterijume za stipendiju: odličan uspeh za đake, prosek najmanje 4,8 i prosek ocena najmanje devet, za studente - kaže Radić za "Novosti".

Foto D. Dozet

- Vodili smo računa i o raznovrsnosti obrazovnih profila. U Novom Sadu, na primer, javilo nam se najviše studenata Medicinskog fakulteta i gotovo polovinu donacije koja nam je stigla od Grada Novog Sada mogli smo da dodelimo medicinarima. Ali, vodili smo računa da budu zastupljeni i studenti drugih fakulteta.

SRBIMA NA KiM 16 STIPENDIJA

ZA srpske studente sa prebivalištem na Kosovu i Metohiji, "Privrednik" je ove jeseni obezbedio 16 stipendija, četiri manje nego prošle godine. Novčana pomoć namenjena je onima koji pohađaju Učiteljski, Medicinski i Pravni fakultet, jer su te profesije, procenjuje se, od najveće koristi za srpski narod na Kosmetu.

Grad Novi Sad kao tradicionalni donator i jedan od reosnivača "Privrednika" predvideo je za iduću godinu znatno veći iznos sredstava nego ranije. Umesto 6,5 miliona, u kasu fondacije sliće se 10 miliona dinara, što znači da će umesto 50 biti stipendirano 70 studenata.

Prof. dr Jova Radić, Foto N. Karlić

 

Najveća sredstva "Privrednik" dobija iz privatnih donacija. Već im je najavljeno gotovo 14 miliona za narednu školsku godinu. Profesor Radić s ponosom i zahvalnošću ističe da su se, uz tradicionalne donatore, pojavili i ljudi koji su u "Privredniku" prepoznali instituciju širokog društvenog značaja.

Ni bivši pitomci, danas zreli i uspešni ljudi, ne zaboravljaju svoj "Privrednik". Zahvaljujući njihovim prilozima 20 đaka i studenata dobilo je nedavno jednokratnu novčanu pomoć od po 30.000 dinara, a kupljeni su i laptopi za onlajn nastavu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)