I PORED VIRUSA KORONA: Srbija tokom pandemije među najboljima po broju operisanih, a evo kako lekari odlučuju o intervenciji

Tanjug

05. 12. 2020. u 21:09

И ПОРЕД ВИРУСА КОРОНА: Србија током пандемије међу најбољима по броју оперисаних, а ево како лекари одлучују о интервенцији

Ilustracija Foto Depositphotos

U MEĐUNARODNOM projektu "Hirurgija u vreme kovid pandemije", u kome učestvuju 124 zemlje, Srbija je po broju operisanih pacijenata tokom epidemije, imajući u vidu broj stanovnika, zauzela četvrto mesto.

Ovo je izjavio Dejan Radenković iz Klinike za digestivnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije.

Gostujući na Pinku, on je naveo da je Srbija, zahvaljujući prethodnoj saradnji naših hirurga sa kolegama iz svih delova sveta, kao i rejtingu koji smo imali zahvaljujući učešću u prethodnim studijama, dobila poziv za ovaj projekat.

- Pokazali smo se jako dobro. Učestvuju 124 zemlje, 33.000 pacijenata je obrađeno i mi smo po broju operisanih pacijenata, imajući u vidu broj stanovnika, na četvrtom mestu - rekao je Radenković i dodao da je u projekat uključeno 25 centara u Srbiji i sve grane hirurgije.

On je naveo da se hirurška praksa tokom pandemije značajno promenila, jer sada hirurzi moraju da vode racuna o mnogim stvarima o kojima ranije nisu vodili.

- Kada treba da odlučujemo da li ćemo operisati pacijente sada moramo da vodimo računa o tome kakve su komplikacije moguće posle operacije vezano za korona virus, da li postoji šansa da pacijent ostane duže u bolnici, kakav će korona imati uticaj ako u toku same hospitalizacije i pripreme za operaciju dođe do infekcije - naveo je Radenković.

Dodao je da se naš zdravstveni sistem dosta dobro prilagodio stanju u kome se našao čitav svet i da smo uspeli da odgovorimo izazovima koji se pred nas postavljaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)