PACIJENTI SADA IMAJU MNOGO TEŽU KLINIČKU SLIKU: Dr Zoran Baščarević o stanju na "Banjici", svima je potreban kiseonik!

Tanjug

03. 12. 2020. u 19:42

DIREKTOR Instituta za ortopediju "Banjica", profesor Zoran Baščarević, rekao je da su svi kovid pacijenti koji se sada primaju u tu ustanovu u mnogo težem stanju i imaju težu kliničku sliku nego što je to bio slučaj ranije i da je svima potrebna kiseonička potpora.

ПАЦИЈЕНТИ САДА ИМАЈУ МНОГО ТЕЖУ КЛИНИЧКУ СЛИКУ: Др Зоран Башчаревић о стању на Бањици, свима је потребан кисеоник!

Foto D. Milovanović

Baščarević je rekao da su u julu intenzivnu terapiju popunili za pet dana, a sada za šest sati.

- Na odeljenjima su gotovo svi za poluintenzivnu negu, svi su na visokim koncentracijama kiseonika. Doktori i sestre se bore za njih svaki trenutak. Mnogo je teže sad nego ranije - ističe Baščarević.

On navodi da je i dalje najveći pritisak na beogradski kovid sistem.

U poslednja 24 sata bilo je oko 6.500 pregleda, od toga prvih 3.500, dok je Institut "Banjica" juče primio 47 pacijenata, kazao je Baščarević.

Kako navodi, na Institutu je na odeljenja smešteno 30 pacijenata, dok je 17 na intenzivnoj terapiji, što je maksimum, a svi pacijenti se nalaze u teškom stanju i svi su na kiseoniku, ne samo na odeljenju intenzivne nege.

Foto: Printscreen

Baščarević je rekao da je na Institutu otvoreno još jedno odeljenje i još jedan deo odeljenja za intenzivnu negu, zahvaljujući desetoro internista koji su došli sa Instituta "Dedinje".

On je rekao da se očekuje još sedam internista, pa će na toj klinici, koja je ponovo u kovid sistemu, moći da se otvori još jedno odeljenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)