KOJI SU SIMPTOMI KORONE KOD DECE? Doktor Vukomanović objašnjava kako da prepoznate kovid infekciju kod mališana

Novosti onlajn

29. 11. 2020. u 12:46

PROFESOR Vladislav Vukomanović, kardiolog pedijatar Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta kaže da u toj bolnici nema zaražene dece sa težom kliničkom slikom.

КОЈИ СУ СИМПТОМИ КОРОНЕ КОД ДЕЦЕ? Доктор Вукомановић објашњава како да препознате ковид инфекцију код малишана

Foto: Printscreen/RTS

Vukomanović podseća da Institut za majku i dete nije klasična kovid bolnica, ali da ima kovid trijažno odeljenje i kovid intenzivnu negu.

- Trenutno je oko šest bolesnika kod kojih je potvrđena kovid infekcija. U Intenzivnoj nezi nemamo bolesnika, što znači da najtežih slučajeva, na sreću, imamo veoma malo i to je trend od marta do sada - objašnjava doktor Vukomanović.

Ističe da je broj bolesnika u trijažnom odeljenju sve veći.

- Do sada je primljeno oko 300 bolesnika, a samo u poslednja dva meseca 100 bolesnika - navodi doktor Vukomanović.

Kaže da je veliki broj asimptomatske dece koja uglavnom predstavljaju opasnost prenošenja virusa ka starijima.

- Simptomalogija je obično veoma trivijalna. Ili se radi o zapušenom nosu ili curenju iz nosa, povišenoj telesnoj temperaturi, suvom kašlju, a u odnosu na starije sa kovid infekcijom, češći su bolovi u stomaku, proliv i povraćanje -objašnjava doktor Vukomanović.

Ističe da je važna porodica jer u porodici mogu da se steknu navike i da se deca upozore šta je neophodno da rade - da se nauče da peru ruke, nose maske i izbegavaju bliske kontakte.

- Nama je epidemiološka anamneza veoma važna. Ukoliko se kod deteta pojavi neka simptomatologija koja može da ukaže na kovid-19, veoma detaljno se raspitamo o tome da li postoje članovi porodice koji su ispoljili kliničku sliku ili se leče od infekcije i na taj način ih i tretiramo i eventualno uzorkujemo brzim antigenskim testovima - kaže doktor Vukomanović.

Objašnjava da je pravilo da se pi-si-ar testovi ne ponavljaju ukoliko su brzi antigenski testovi pozitivni.

Broj obolelih zdravstvenih radnika raste

Doktor Vukomanović smatra da je prelazak na onlajn nastavu srednjoškolaca i starijih osnovaca dobra mera.

- U periodu kada deca nisu odlazila u obdanište i školu broj hitnih prijema je bio značajno smanjen. Bilo je manje i drugih infekcija tako da mislim da je to dobra mera i da će uspeti da se zaravni strmi deo zaražavanja - smatra doktor Vukomanović.

Ističe da broj obolelih zdravstvenih radnika raste.

- Od početka pandemije je u Institutu obolelo više od 100 zaposlenih. Sada postoji taj trend akceleracije. Uglavnom su to zdravstveni radnici koji su infekciju doneli od kuće. Broj onih koji su inficirani horizontalnom transmisijom u samoj bolnici je minimalan - navodi doktor Vukomanović i kaže da ne bi menjao praksu kad je reč o vakcinaciji dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)