SRBIJANKINO VARVARSTVO JURIŠ NA GUNJ I NEMANJIĆE: Oštre reakcije na skandaloznu izjavu profesorke o spomeniku tvorcu srpske države

V. N.

28. 11. 2020. u 11:00

SPOMENIK Stefanu Nemanji u Beogradu simbol je naše propasti, i monstrum je koji bi trebalo što pre srušiti.

СРБИЈАНКИНО ВАРВАРСТВО ЈУРИШ НА ГУЊ И НЕМАЊИЋЕ: Оштре реакције на скандалозну изјаву професорке о споменику творцу српске државе

Srbijanka Turajlić / Foto Z. Jovanović

Ovim, već viđenim i poznatim "argumentima", kojim deo domaće, mahom "drugosrbijanske" i "građanske" javnosti, mesecima nasrće na spomenik osnivaču srpske države na Savskom trgu, priključila se i penzionisana profesorka Univerziteta u Beogradu Srbijanka Turajlić. Ona je samo poslednja u nizu javnih i političkih ličnosti koje su već podigle verbalni čekić ka spomeniku koji nije čak ni završen. Hajci na Nemanjino obeležje ona je pridodala i nadu da će "dočekati dan da vidi kako se spomenik sklanja sa Savskog trga".

Poziv za rušenje spomenika srpskom velikom županu, koji dolazi od profesora i intelektualca, gradske vlasti i sagovornici našeg lista smatraju - skandalom.

- Ako se ne varam, a voleo bih da grešim, Srbija nema nijedan spomenik Stefanu Nemanji. Ali je prepuna socrealističkih i meštrovićevskih spomenika, koji nas podsećaju na totalitarizme 20. veka - kaže, za Novosti istoričar prof dr Miloš Ković. - Klike koje sa tim očigledno nemaju nikakav problem, koje smo nasledili iz doba titoističke, prohrvatske i samo formalno jugoslovenske kulturne politike, želele bi da i danas zadrže monopol nad srpskom kulturom. Gospodare su promenili, ali je neprijatelj i dalje isti - srpski gunj i opanak. Crkva i država. Za njih je nevolja u tome što je ovo spomenik srpskom svetitelju i što je on delo ruskog umetnika.

POZIV NA RUŠENjE NEMANjE

PROFESORKA Turajlić izjavila je i da spomenik Nemanji "nešto čega se stidi toliko da te tragove treba zatreti i skloniti".

- Istinski se nadam da će taj spomenik jednog dana biti sklonjen. Trudiću se da ostanem zdrava, pa da možda i doživim taj dan. To je bruka za ovaj grad, sramota koju će generacije nositi ako se spomenik ne skloni. Ko god dođe reći će - Bože, zar je ovaj narod, zar je ova zemlja propala do te tačke da se u 21. veku može namestiti u gradu nešto tako monstruozno - rekla je Turajlićeva.

Delo čuvenog ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova od objavljivanja skice njegovog konačnog izgleda izloženo je žestokim kritikama. Napada se njegova estetika i dimenzije, a u njemu se učitava i dnevnopolitička poruka.

Akademski slikar Nebojša Đuranović, koji je bio deo stručnog tima koji je žirirao vajarske radove na međunarodnom konkursu za izradu spomenika Stefanu Nemanji, ističe da modernistički ili stilizovani spomenik ne bi imao takav estetski sadržaj i snagu kao izabrano delo ruskog umetnika.

- Rukavišnjikov je priznati vajar i izuzetan portretista koji je poštujući sve zadate norme, kao što su karakter ličnosti, vladarske insignije, i kompletan utisak monumentalnog dela i ispunio zadatak - pojašnjava Đuranović.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da je čitajući izjavu Srbijanke Turajlić o rušenju spomenika ostao bez reči.

- Neverovatno je da neko u 21. veku želi da uništava spomenike - kaže Vesić. - To varvarstvo Srbiji nudi lažna srpska elita čiji je pravi predstavnik gospođa Turajlić. Ne smeta estetika spomenika Stefanu Nemanji ovoj lažnoj eliti. Njima smeta to što Srbija uopšte podiže spomenik svom velikom vladaru.

Jer, ocenjuje naš sagovornik, oni su za Srbiju koja je bez časti i slave, Srbiju koja se izvinjava svakome, koja je slaba i nemoćna.

- Oni mogu da budu jaki samo u takvoj državi. Mi smo za Srbiju koja je ponosna na svoju istoriju, koja slavi svoje heroje, junake. Besni što Srbija podržava nas oni prete, najavljuju rušenja - upozorava Vesić.

On za kraj citira velikog pesnika:

- Duško Radović je jednom napisao da "pametni mogu da biraju da budu i pametni i glupi, kako im više odgovara". A da "glupi nemaju izbora".

- U slučaju izjave gospođe Turajlić očigledno nije bilo izbora - kaže Vesić.

KRITIKE NA ULIČNOM NIVOU

 

OŠTRE reči na račun spomenika Stefanu Nemanji uputila je ranije i istoričarka umetnosti Irina Subotić, smatrajući ga "faraonskim delom" koje "izlazi iz kodeksa normalnih spomenika".

U svom osvrtu na ovu izjavu akademik i vajar Svetomir Arsić Basara rekao je da je ovakav nedoličan sud izrečen nedoličnim rečnikom.

- Spušta se maltene na ulični nivo i aludira na neke ličnosti, što je tendenciozno i nestručno - rekao je Arsić Basara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april