KUĆNI TEST ZA KORONU: Cena tri evra, a rezultat za samo pola sata

Novosti online

27. 11. 2020. u 10:57

КУЋНИ ТЕСТ ЗА КОРОНУ: Цена три евра, а резултат за само пола сата

Foto: Arhiva VN

U APOTEKAMA u Evropi u prodaji je takozvani kućni test na kovid 19. Cena je tri evra, što je znatno manje u odnosu na cene nekih drugih oblika testiranja. Građani se testiraju sami i za samo pola sata dobijaju rezultat. Da li će takav oblik testiranja biti dostupan i u Srbiji?

Kućni test na koronu prodaje se u Italiji, a primenjuje uzimanjem brisa iz nosa ili ždrela. Članovi kriznog štaba smatraju da ovakav test donosi brze rezultate, ali da se rezultat ne može smatrati ispravnim bez potvrde stručnjaka.

Tatjana Jovanović kaže da je ono što je karakteristično za ove testove pre svega brz rezultat.


- S druge strane i tehnika izvođenja je jednostavna i on nam pokazuje prisustvo virusa u brisu. Mislim da ti testovi moraju da se izvode od strane zdravstvenih radnika koji su edukovani da rade takvu vrstu testova.Za dijagnozu i isključivu dijagnozu, potrebno je da je stručnjak uspostavi, u ovom slučaju, mikrobiolog.

Branislav Tiodorović smatra da stručnjaci moraju da ocene da li je odgovor na antigenskom testu odgovarajući.

- On se radi najbolje 3 dana pre prvih tegoba, to je kontrolno, što je vrlo važno, da imate kontrolu, ali i do 5 dana posle izbijanja tegoba - kaže epidemiolog. On dodaje da oni nisu dobra stvar. Niko ne može sebi da uzme, ja ne mogu sebi da uzmem bris, samo ti profesionalci mogu to da urade kako treba.

Stručnjaci poručuju da bi ovakav test mogao da da lažne negativne rezultate, budući da prosečan građanin nije upućen u pravilan način uzimanja brisa.

Međutim, struka je saglasna i da bi takozvani kućni test znatno smanjio pritisak na zdravstveni sistem.

Uprkos povoljnostima i jednostavnoj primeni antigenskih ili kućnih testova, lekari ipak predlažu građanima da, ukoliko žele najpreciznije rezultate, odu do najbliže kovid-ambulante.

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Pera

27.11.2020. 12:38

Veoma netacni, ima ih u prodaji ovde u Svedskoj. Testirao Sam se 5 puta uzastopno i bilo je 3:2 za koronu medjutim na testa u bolnici resultat je bio negativan. Inace test kosta oko 25 e.