ODŠTAMPAĆE 3D RESPIRATORE: Tim naučnika iz centar za bioinženjering univerziteta u Kragujevcu razvija inovaciju za lečenje kovida

D. MATOVIĆ

20. 11. 2020. u 15:31

TIM naučnika Centra za bioinženjering u Kragujevcu užurbano pravi uređaj koji bi spasao mnoge živote - 3D respirator.

ОДШТАМПАЋЕ  3Д РЕСПИРАТОРЕ: Тим научника из центар за биоинжењеринг универзитета у Крагујевцу развија иновацију за лечење ковида

Foto Privatna arhiva

Projekat će najverovatnije biti završen polovinom decembra, a plan je da se do tada proizvede 30 prototipova. Ako se ovaj model pokaže kao uspešan, proizvodnja će biti - brza i jeftina. Samo u Centru za bioinženjering imaju kapaciteta da dnevno naprave tri do pet komada, a u saradnji sa ostalim institucijama u zemlji koje poseduju 3D štampače, taj broj bi bio mnogo veći.

Prema prvim proračunima, proizvodnja jednog prototipa koštaće oko hiljadu evra, dok će ovi respiratori kad uđu u masovnu upotrebu biti dvostruko jeftiniji.

- Nadam se da će masovna proizvodnja početi krajem godine. Pre toga mora da se izvrši funkcionalno testiranje, da se testira na pacijentima i da se dobije odobrenje Agencije za lekove - kaže, za "Novosti", rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović, rukovodilac tima. - Proizvodnja ovih respiratora nije složena - imamo 3D štampače, znamo kako se održava frekvencija, uz malo osnovnog inženjerskog znanja, elektronike i programiranja moći će lako da se napravi.

Senzori

RESPIRATOR je baziran na medicinskom balonu koji se koristi za ručnu ventilaciju pluća u hitnim situacijama.

- Razvili smo mehanički sistem koji kontroliše pumpanje ovog balona, a upravlja se mikroprocesorskom jedinicom i kontroliše brojnim senzorima - kaže Nikolić.

- Za primenu na pacijentima potrebno je masivno testiranje.

PROJEKAT Dalibor Nikolić, Foto Privatna arhiva

Filipović je obezbedio sredstva neophodna za razvoj prototipova, a tehničkim delom bave se zajedno dr Nenad Filipović, dr Dalibor Nikolić, Tijana Šušteršič, Aleksandra Vulović, dr Igor Saveljić i nekoliko doktoranada sa Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu. Ova grupa naučnika već sarađuje sa klinikama u Srbiji i u Evropi, pa su, kako kažu, iskoristili kontakte sa anesteziolozima i uz njihovu pomoć razvili, tačnije unapredili osnovne verzije respiratora u funkcionalni respirator, koji ima regulaciju protoka, kontrolu količine vazduha, broja udisaja, kao i maksimalnog pritiska udisaja i izdisaja, jednom rečju uređaj oponaša medicinski respirator u svim segmentima.

Dr Dalibor Nikolić kaže da će i druge zainteresovane institucije moći da izrađuju respiratore, da će im za to biti potrebno osnovno tehničko znanje i praćenje uputstva.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije