KAŠALJ VIŠE NIJE PRVI SIMPTOM KORONE: Ovo su sve češći znači da možda imate Kovid-19

Tanjug

18. 11. 2020. u 15:50

NAČELNIK službe za zdravstvenu zaštitu odraslih Dž Vračar Desimirka Masal kaže da se klinička slika zaraženih pacijenata virusom korona razlikuje od prethodna dva talasa i da danas dominiraju - glavobolja, bolovi u leđima, povišena temperatuura...

КАШАЉ ВИШЕ НИЈЕ ПРВИ СИМПТОМ КОРОНЕ: Ово су све чешћи значи да можда имате Ковид-19

Foto: Depositphotos

- Klinička slika se razlikuje od prethodnog talasa. Sada uglavnom dominiraju glavobolje, temperature do 38,5 stepeni, izražena malaksalost, bolovi u leđima. Neki čak nemaju temperaturu, ali imaju malaksalost, jaku glavobolju koja teško prolazi kada popiju analgetike - pojasnila je ona.

Masal je za Tanjug navela da im se javlja sve više pacijenata koji imaju dijareju, povraćanje kao prvi znak bolesti.

- Kašalj sada nije prvi simptom i nije dominantan kod naših pacijenata. Kod težih pacijenata kašalj se javlja kasnije - istakla je ona.

Naglašava da je broj pacijenata povećan sto odsto u odnosu na period pre tri nedelje i da je mnogo više prvih pregleda nego kontrolnih.

Masal ističe da uglavnom dominiraju mlađi pacijenti, da je u čekaonicama stalno gužva, pacijenti čekaju dugo na rendgen, ali i laboratorijske rezultate.

- Mi brzo radimo preglede, pregledamo po 100 pacijenata u smeni, ali laboratorija i rendgen ne mogu da rade tom dinamikom, te se na rezultate čeka dugo. Za obradu podataka laboratorijskih treba sat, sat i po vremena - rekla je ona.

Svakoga dana u kovid ambulanti doma zdravlja Vračar rade po dva lekara i dva tehničara pre podne i isto toliko u popodnevnoj smeni i jedan lekar u međusmeni.

U toku dana urade oko 100 briseva za PCR testiranje, a rade i serološke testove, kao i antigenske testove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!