UVODI SE VANREDNA VAKCINACIJA U SRBIJI: Evo za koga bi mogla biti obavezna imunizacija protiv korone

Novosti online

12. 11. 2020. u 20:36

VAKCINACIJA protiv zarazne bolesti koja izaziva epidemiju, u sadašnje vreme to bi bio korona virus, može se preporučiti za sve građane.

УВОДИ СЕ ВАНРЕДНА ВАКЦИНАЦИЈА У СРБИЈИ: Ево за кога би могла бити обавезна имунизација против короне

Foto: Depositphotos

Takođe, može da bude obavezna za određene kategorije, pre svega za zdravstvene radnike i starije hronične bolesnike, baš kao što je slučaj i sa vakcinacijom protiv virusa gripa.

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti. NJime će osim kućnog karantina, kućne izolacije, obaveznih mera lične zaštite, efikasnijeg kažnjavanja zbog nepoštovanja protivepidemijskih mera, biti omogućena i vanredna vakcinacija protiv bolesti koja izazivaju epidemiju.

Imunizacija može da bude preporučena, ili obavezna za određene kategorije stanovništva, a odluku o tome donosi ministar zdravlja.

U dokumentu koji sadrži izmene Zakona, koji je jutros usvojio skupštinski Odbor za zdravlje, a večeras i poslanici u Skupštini Srbije, piše da se u članu 33 menja stav 2 i da sada doslovce glasi:

- U slučaju pojave epidemije zarazne bolesti utvrđene u članu 32. stav 3. ovog zakona ili druge zarazne bolesti, može se odrediti i preporučena ili obavezna vanredna imunizacija protiv te zarazne bolesti za sva lica, odnosno za određene kategorije lica, ako se utvrdi opasnost od prenošenja te zarazne bolesti, kao i u slučaju unošenja u zemlju određene zarazne bolesti, u skladu sa planovima za odstranjivanje i održavanje statusa iskorenjivanja određenih zaraznih bolesti.

KP.RU

Ovo u praksi znači da se vakcinacija protiv zarazne bolesti, u sadašnje vreme to bi bio korona virusa, može preporučiti za sve građane. Ona može da bude obavezna za određene kategorije, pre svega za zdravstvene radnike i starije hronične bolesnike, baš kao što je slučaj i sa vakcinacijom protiv virusa gripa.

I ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je danas u Skupštini Srbije da izmene predlažu uvođenje vanredne imunizacije a da ona može da se sprovede na predlog resornog ministra.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Djordje

12.11.2020. 21:01

Bolje da se ide na varijantu koja je na dobrovoljnoj bazi i da se na takav nacin pokrije veliki broj ljudi koji ce na to pristati jer su ugrozeni zbog svog zdravstvenog stanja. Ne mozes ti nikog naterati da primi vakcinu koja nije testirana i ne zna se kakve nuspojave ima, to su ozbiljne stvari koje jednostavno u danasnjem drustvu ne mogu da prodju je rpostoje situacije iz proslosti koje su pokazale da su neke vakcine imale ozbiljne posledice po zdravlje ljudi.

Dr prava Stejepan

12.11.2020. 22:09

Zakon koji nameđe, obaveznu vakcinaciju van volje punoletnih građana i samosvesnih i psihičkih zdravih građana, je najblaže rečeno kršenje Ustava Republike Srbije. I Hitlerov Treći rajh je imao obavezne medicinske metode tzv. "lečenja" za određene grupe stanovništva.

Sladjana panic

16.11.2020. 09:44

Moja je slobodna volja da li cu da primim vakcinu .Niko me ne moze naterati . Neka je prime oni koji to zele prisila ne dolazi u obzir.

Miodrag

16.11.2020. 13:31

Postovani, Da li se zna kada ce biti nabavka vakcine protiv Tetanusa? Susrećemo se sa nedostatkom ove vakcine duži niz godina. Ova elementarna i esencijalna vakcina ne može da se nabavi u Srbiji ili je njena nabavka vrlo otežana. Molim vas pomozite da i naša zemlja ima vakcinu protiv Tetanusa.