KORAK PO KORAK: Evo kako da pošaljete paket u inostranstvo

V.N.

05. 11. 2020. u 14:29

DRAGU osobu koja živi u inostranstvu možete obradovati u svakom trenutku poklonom iznenađenja koji možete poslati poštom ili kurirskom službom.

КОРАК ПО КОРАК: Ево како да пошаљете пакет у иностранство

Foto Z. Jovanović

Knjige, fotografije, garderoba ili omiljeni proizvodi iz Srbije samo su mali deo onoga što sme da otputuje spakovano u paket za inostranstvo.

KORAK 1

ŽELjENI paket morate lepo upakovati, ako šaljete nešto što je lomljivo, potrudite se da ga dobro zaštitite. Najbolje je spakovati sve u kartonsku kutiju, ali nemojte je zatvarati i lepiti pre nego što je predate. Nadležni u pošti ili kurirskoj službi pre predavanja pošiljke moraju proveriti šta se nalazi unutra.

KORAK 2

POŠILjKA na samom pakovanju, odnosno na omotu paketa, mora da ima potpune adrese primaoca i pošiljaoca, ispisane čitko, latinicom i arapskim brojevima. Adresa primaoca ispisuje se u donjem desnom delu, a adresa pošiljaoca u gornjem levom delu adresne strane paketa. Poželjno je naznačiti i broj telefona primaoca i takođe u paket staviti jedan primerak adrese pošiljaoca, kao i adrese primaoca, u slučaju da se pošiljka ošteti prilikom transporta.

KORAK 3

DIMENZIJE i masa paketa za inostranstvo zavise od uslova ovlašćenog poštanskog operatora zemlje koja je krajnje odredište. Mada prema važećim propisima, za inostranstvo se ne može slati paket teži od 30 kilograma, a najveća dozvoljena masa uglavnom se kreće između 20 i 30 kilograma.

KORAK 4

PRILIKOM predaje paketske pošiljke može se zahtevati neka od posebnih usluga, poput oznaka da je paket osiguran do visine vrednosti koju je označio pošiljalac, u slučaju neke nezgode. Ali i da na paketu stoji nalepljena povratnica za koju pošiljalac zahteva pisano, potvrđeno uručenje, odnosno da je paket predat željenoj osobi. Po pravilu, obrasac povratnice se vraća i uručuje pošiljaocu, koju on popunjava i predaje je zajedno sa paketom.

KORAK 5

OD trenutka kada predate pošiljku, putem elektronskog praćenja u svakom trenutku možete proveriti dokle je isporuka stigla. Važno je da znate da poštanski paketi koji se šalju u inostranstvo ne smeju da sadrže predmete koji po prirodi ili pakovanju mogu biti opasni za zaposlene u transportu i koji mogu oštetiti druge pošiljke ili poštansku opremu. Takođe, novac se ne može slati u pošiljkama, kao ni predmeti čiji je uvoz ili promet zabranjen u odredišnoj zemlji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a