FESTIVAL NOVOSTI: Humanost naš pogled na svet - podeljene Naj-torte (VIDEO)

V.N.

17. 10. 2020. u 14:19

ФЕСТИВАЛ НОВОСТИ: Хуманост наш поглед на свет - подељене Нај-торте (ВИДЕО)

Foto: M. Anđela

ZA finiš festivalske nedelje, koju naša Kompanija "Novosti" organizuje povodom 67. rođendana našeg lista, želimo da vas upoznamo sa akcijama Fondacije humanosti "Večernjih novosti".

Punih 19 godina naša Fondacija obezbeđuje i doprema pomoć socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, sakuplja novčac za lečenje bolesnih, daruje knjige bibliotekama, pomaže srednjoškolce i studente...

Naša Fondacija humanosti nastavila je i tradicionalnu akciju "Naj-torte". U čarobnom carstvu slatkiša takmiči se više stotina žena iz Srbije koje pripreme maštovite torte, ukrašene poslastičarskim umećem i protkane ljubavlju prema deci koja rastu bez svojih najmilijih. Punih 30 godina, torte su deljene mališanima iz prihvatilišta i domova za nezbrinutu decu u Beogradu i Pančevu. Ove godine, popularna akcija "Naj-torte" nije mogla da se održi na tradicionalan način, ali nismo želeli da mališani koje svake godine obradujemo ne dobiju parče slatkog zadovoljstva. Do sada su domaćice izlagale slatkiše u holu jednog beogradskog šoping-centra, a ove godine akcija je organizovana na drugačiji način: slatke đakonije sada su pripremale beogradske poslastičarnice i nekoliko domaćica koje se redovno takmiče.

U okviru rođendanske festivalske nedelje, predstavnici kompanije "Novosti" obišli su Školu za učenike oštećenog vida "Veljko Ramadanović" i Udruženja "Živimo zajedno" i "RO-DE". Dve domaćice i višegodišnje učesnice, poželele su i da mališanima lično uruče torte. Iz Leskovca je doputovala Zorica Đorđević, a iz Rume Vesna Atković.

Vesnina višespratna torta zasladila je učenike škole u Zemunu, a Zoričina, ukrašena Diznijevim junacima ostala je u Udruženju "Živimo zajedno" na Dorćolu.

- Ove godine ova akciju bismo organizovali 31. put, ali zbog kovida 19, "Naj-torte" nismo mogli da organizujemo na tradicionalan način. No, to nas nije sprečilo da obradujemo mališane. Na naš poziv odazvale su se poslastičarnice i domaćice koje imaju licencu za pripremanje slatkiša, i zbog toga smo im zahvalni - kaže Divna Čanaćević, direktorka Fondacije humanosti.

Štićenici u udruženju "RO-DE" dočekali su nas sa pesmom i kazali nam da se svake godine raduju tortama. Kada su načeli šarene torte, i nakon što su se zasladili nisu skidali osmeh sa lica. U Udruženje "Živimo zajedno" i Školu za učenike oštećenog vida "Veljko Ramadanović" torte su stigle baš za vreme ručka.

- Nisam znala da nas čeka iznenađenje posle ručka. Torte su predivne, sve pohvale za one koji su ih pripremili - rekla nam je Darija, jedna od učenica škole u Zemunu.

Jelena Vukić direktorka škole rekla nam je da je "dolazak" torti za njihove učenike izuzetno važan događaj, posebno za one koji borave u domu tokom nedelje jer tako osete kućnu atmosferu.

Vesna Atković koja je svoju višespratnu tortu dovezla iz Rume kazala nam je da je njena motivacija dečji osmeh:

- Takmičim se gotovo 20 godina, moja najveća motivacija je kada vidim koliko njima znači ova akcija i koliko su mališani srećni.

Ovo mišljenje deli i Zorica Đorđević, koja u akciji "Naj-torte" učestvuje 30 godina. Osim dve domaćice ove godine odazvale su se i "Poko Loko", "Specijal Pančevo", "Ostojić torte" i poslastičarnice "Rausinović" i "Gala".

Tokom prethodne nedelje trudili smo se da obezbedimo zanimljiv sadržaj kako bi smo na pravi način obeležili 67 godina "Večernjih novosti". Verujemo da ste uživali u svemu što smo pripremili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)