MOJE ĆERKE NEĆE NOSITI MASKE: Bojana M. iz Goloboka "saslušana" u Centru za socijalni rad u Smederevskoj Palanci

J. ILIĆ

14. 10. 2020. u 22:00

SLUČAJ Bojane M. iz Goloboka kod Smederevske Palanke, koja je zbog odbijanja da njena deca u osnovnoj školi nose maske, dobila poziv za razgovor iz Centra za socijalni rad u tom gradu, prvo je "procesuiranje" roditelja zbog kršenja preporuka u vreme epidemije virusa korona u Srbiji.

МОЈЕ ЋЕРКЕ НЕЋЕ НОСИТИ МАСКЕ: Бојана М. из Голобока саслушана у Центру за социјални рад у Смедеревској Паланци

OŠ "Nikola Tesla" u Goloboku / Foto Palankadanas.rs

Ni njoj nije jasno na osnovu kog propisa je palanački Centar za socijalni rad pokrenuo proceduru. U ovoj instituciji nismo dobili zvanične odgovore na pitanja, a nezvanično smo saznali da iza svega stoji namera da se "roditeljima ponude pojašnjenja koja su u najboljem interesu dece".

- Razgovor sa majkom obavljen je jer se staramo o najboljem interesu dece. Naš posao je da pružimo svaki vid pomoći i podrške roditeljima kako bi i sami postupali u najboljem interesu svoje dece, posebno u ovoj situaciji sa kojom se svi prvi put susrećemo - rečeno nam je nezvanično u Centru za socijalni rad, kome je slučaj prijavila škola.

Bojana M. kaže, za "Novosti", da joj i nakon razgovora nije jasno zbog čega je uopšte pozvana:

- Kada je poziv stigao, nisam znala zašto me zovu, nisam se osećala nimalo prijatno... Imam četvoro dece - bliznakinje u osnovnoj školi, jedna ćerka ide u srednju, a druga je na fakultetu. Ni sada mi nije jasno zašto sam bila, da li to smatraju zanemarivanjem dece, da li sam prekršila neki propis...

Bojanine bliznakinje idu u peti razred, obe su odlične učenice, a majka navodi da i dalje ostaje pri stavu da deca ne treba da nose maske, jer su, tvrdi, štetne po njihovo zdravlje. Dodaje i da je spremna da čuje argumente, i da će, ukoliko je budu pozvali, otići ponovo na razgovor u školu.

Prema ranijim najavama, deca koja ne budu nosila maske mogu dobiti opomenu, ukor, čak i suspenziju. Šta će biti u ovom slučaju, nismo saznali. Da li je OŠ "Nikola Tesla" u Goloboku, koju pohađaju Bojanine bliznakinje, u svoj Pravilnik o ponašanju učenika, zaposlenih i roditelja unela odredbu da su preporuke Kriznog štaba o merama zaštite zdravlja obavezujuće, takođe nismo uspeli da saznamo. U školi nam je rečeno da je direktorka Jovana Jelić odsutna čitavog dana, uz opasku na ovu temu kako su "za školu obavezujuće preporuke Ministarstva prosvete".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (29)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni