ZAVRŠEN JENJENJI NAUČNO-ISTRAŽIVAČKI KAMP NA VLASINI: Zabeleženo je više od 150 različitih vrsta gljiva

J. S.

03. 10. 2020. u 13:05

NA Vlasinskom jezeru od 3. do 29. septembra održan je naučno-istraživački kamp, nakon nekoliko odlaganja zbog korona virusa.

ЗАВРШЕН ЈЕЊЕЊИ НАУЧНО-ИСТРАЖИВАЧКИ КАМП НА ВЛАСИНИ: Забележено је више од 150 различитих врста гљива

Foto: J.S.

Studenti i itraživači  tradicionalno  su se okupili na Vlasini o u okviru jesenjeg kampa i raspoređeni u nekoliko sekcija prikupili ogroman broj podataka značajan za dalju zaštitu Predela izuzetnih odlika  "Vlasina", ali i svoje naučno usavršavanje.

Tokom kampa zabeleženo je preko 150 različitih vrsta gljiva,nekoliko vrsta je potencijalno novih za Srbiju, a trenutno se rade detaljne analize. Dnevni leptiri su na izmaku sezone, ali su i pored toga zabeležene 34 različite vrsta, a noćnih oko 50.

Foto: J.S.

Fauna osolikih muva Vlasine bogatija je za jednu novu vrstu, a to je Eristalinus sepulchralis. To je vrsta nizijskih područja, a ovi podaci sa Vlasine spadaju u nalaze sa najveće nadmorske visine u Srbiji.

Istraživanja insekata su obuhvatala i stenice, skakavce, zrikavce i različite porodice tvrdokrilaca. Značajan je nalaz tvrdokrilca iz porodice Zopheridae - Nosodomodes tuberculatu, za kojeg postoje svega dva naučna podatka u Srbiji iz 1996 godine. Prikupljen je veliki broj georeferenciranih podataka o gmizavcima i vodozemcima, sa nekoliko novih lokaliteta za šarku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina