VAKCINACIJA PROTIV GRIPA POČINJE SUTRA Ovo je spisak građana koji su obavezni da je prime

Novosti online

30. 09. 2020. u 11:31

U SRBIJI sutra počinje vakcinacija protiv virusa gripa, a za te potrebe nabavljeno je više od 500.000 doza vakcina.

ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ГРИПА ПОЧИЊЕ СУТРА Ово је списак грађана који су обавезни да је приме

KP.RU

Prvi kontigent od 343.920 doza vakcina je stigao i distribuiran je u domove zdravlja, a stručnjaci su, kako je juče objavilo Ministarstvo zdravlja, procenili da imunizacija građana može početi sutra i da nema rizika od zaražavanja korona virusom u ovom momentu.


- Trenutna epidemiološka situacija u našoj zemlji je stabilna i odlazak u zdravstvene ustanove u ovom trenutku ne predstavlja veliki epidemiološki rizik po građane koji bi da se vakcinišu. Upravo iz tog razloga, a u cilju dobijanja najefikasnijeg i najdelotvornijeg imuniteta stečenog vakcinom, preporučuje se imunizacija u navedenom terminu, od 1. oktobra - navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Svi građani koji žele da prime vakcinu protiv gripa, dobiće je besplatno.

Sve što je neophodno da urade, jeste da pozovu ili odu kod svog izabranog lekara i kažu da žele da je prime. Lekar će zakazati termin kada pacijent može da dođe da primi ovu vrstu zaštite protiv virusa gripa.

Ono što je bitno, jeste da osoba koja prima vakcinu, u tom momentu mora da bude zdrava, a o tome će svakako procenu dati izabrani lekar.

- Od posebne je važnosti da se vakcinišu osobe sa hroničnim bolestima kao i osobe koje boluju od udruženih oboljenja - objašnjavaju iz Ministarstva zdravlja.

Vakcinacija protiv gripa je, naime, obavezna samo za zdravstvene radnike, i za osobe u posebnom riziku, a za ostale je samo preporuka, a ta preporuka se odnosi na hronične bolesnike, starije od 65 godina...  Nije obavezno vakcinisati ni decu, ali je preporučljivo.

U Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", naime, koje su to osobe koje moraju da se vakcinišu u skladu sa Pravilnikom o  programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti, a među njima ima i dece.

- Obavezna imunizacija se sprovodi kod trudnica i svih osoba starijih od šest meseci života sa hroničnim poremećajima plućnog sistema (uključujući astmu), hroničnim poremećajima kardiovaskularnog sistema (isključujući hipertenziju), metaboličkim poremećajima (uključujući šećernu bolest, gojaznost sa BMI> 40), bubrežnom disfunkcijom, hemoglobinopatijom, hroničnim neurološkim poremećajima, imunosupresijom (uključujući osobe sa HIV/AIDS, osobe sa funkcionalnom ili anatomskom asplenijom), primaoce transplantata. Vakcinacija se sprovodi i kod osoba smeštenih i zaposlenih u gerontološkim centrima, kod dece, omladine i starih smeštenih u socijalno-zdravstvenim ustanovama i kod lica zaposlenih u tim ustanovama, kao i kod osoba zaposlenih u zdravstvenim ustanovama - navode u Institutu "Batut".

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa rekao je ranije da bi trebalo vakcinisati 2 miliona ljudi, ali da taj obuhvat nikada nije postignut.

- Trebalo bi vakcinu da prime svi oni koji se, inače, vakcinišu. Duplirao se broj vakcina koji je nabavljen, i ima dodatnu rezervu. Trebalo bi vakcinisati dva miliona ljudi. Nikad, međutim, to nismo mogli da dostignemo. Čak je i u vreme pandemije, vakcinisano nešto više od 300.000 - objasnio je dr Kon pre nekoliko dana gostujući na RTS.


U Institutu "Batut" podsećaju da je grip veliki javnozdravstveni i socio-ekonomski izazov, imajući u vidu da godišnje više od 100 miliona ljudi oboli na globalnom nivou, od kojih 250.000 do 650.000 umre od komplikacija ove bolesti.

Imunitet za dve tri nedelje, traje od 6 do 12 meseci

Nabavljena je četvorovalentna vakcina protiv gripa za osobe preko 3 godine starosti, a Institut "Torlak" trovalentu vakcinu za osobe od 6 do 36 meseci.

- Četvorovalentna (sezonska) vakcina pored tipa AH1N1 virusa gripa, sadrži tipove AH3N2 i dva tipa B virusa gripa. To je u skladu sa preporukama SZO za severnu hemisferu i odluci EU za sezonu 2020/2021, a na osnovu dominantnih tipova virusa gripa registrovanih u cirkulaciji u prethodnoj sezoni na teritoriji severne hemisfere - objašnjavaju u Institutu "Batut".

Podsećaju da je potrebno dve do tri nedelje da se stekne imunitet, nakon primljene vakcine, a da trajanje postvakcinalnog imuniteta varira i iznosi od 6 do 12 meseci.

- Imajući u vidu različitu efikasnost vakcine prema uzrasnim kategorijama kod kojih se aplikuje, potrebno je napomenuti da se kod vakcinisanih u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika, kao i da se redukuju moguće teže komplikacije u slučaju obolevanja kod osoba koje su u riziku. Kod navedenih kategorija stanovništva koje su u povećanom riziku, grip može imati za posledicu i smrtni ishod zbog  nastalih komplikacija, najčešće zapaljenja pluća - podsećaju u "Batutu".

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MIG NADLEĆE PEŠTER: Sve je spremno za silovit završetak Vihora 2024 (VIDEO)