FRANCUZI IH UČE DA UKLONE MINE: Prvi kurs u Srbiji za međunarodno licenciranje deminera, obuka je za 10 naših pirotehničara

B. SUBAŠIĆ

30. 09. 2020. u 14:00

SRBIJA je dobila svetsku školu za zanimanje u kome se greši samo jednom, duhovito komentarišu polaznici kursa koji drže francuski eksperti za pirotehniku u učionici i na poligonu Centra za razminiranje u Brestoviku.

ФРАНЦУЗИ ИХ УЧЕ ДА УКЛОНЕ МИНЕ: Први курс у Србији за међународно лиценцирање деминера, обука је за 10 наших пиротехничара

Foto P. Milošević

Ova obuka po prvi put, desetorici srpskih pirotehničara daje mogućnost da dobiju međunarodno priznate licence, sa kojima mogu da rade bilo gde u svetu, ali i u našoj zemlji. Do sada su poslove deminiranja u Srbiji obavljale strane firme, jer naši pirotehničari jesu imali iskustvo, ali ne i licence.

Sada se situacija iz korena menja i Srbija je na putu da postane regionalni centar za obuku deminera, zahvaljujući saradnji Centra za razminiranje i Ambasade Francuske. Način izvođenja obuke i dosadašnji rezultati prikazani su predstavnicima EU, Ambasade Francuske, Vlade Srbije i MUP Srbije, u utorak na poligonu i učionici u Brestoviku.

- Francuska je prva prepoznala veliki problem koji Srbija ima sa neeksplodiranim ubojnim sredstvima i eksplozivnim ostacima rata - kaže Bojan Glamočlija, direktor Centra za razminiranje. - Čim smo zatražili pomoć, Ambasada Francuske nam je izašla u susret. Rezultat je dolazak stručnjaka vrhunske firme za kopneno i podvodno razminiranje "Eod-Eks" (EOD-EX) da drže zajedničku obuku sa našim pirotehničarima.

Posla za deminere ima mnogo u Srbiji koja je u 20. veku bila poprište brojnih ratova. Kasetnim bombama iz NATO agresije zagađeno je oko 2,4 miliona metara kvdratnih u opštinama Sjenica, Tutin, Bujanovac, Niš, Raška - Kopaonik. Mine iz vremena albanske pobune na jugu centralne Srbije nalaze se na 1,2 miliona kvadratnih metara u opštini Bujanovac. U zemlji je, na dubinama do 20 metara, oko 150 NATO avionskih bombi i raketa. One se nalaze i na 12 lokacija u rekama. U Dunavu kod Prahova je potopljena crnomorska flota Trećeg rajha, u kojoj su i brodovi sa protivbrodskim minama. Neeksplodirana ubojna sredstva iz eksplozija u skladištima oružja nalaze se na 18,5 miliona metara kvadratnih u opštinama Paraćin, Vranje, Kraljevo, Leskovac, Kragujevac. Eksplozivni ostaci iz dva svetska rata razbacani su po celoj Srbiji.

Aleksandar Šarle sa našim stručnjacima / Foto P. Milošević

- Pre početka obuke bili smo na izviđanju svih potencijalno zagađenih terena da bismo utvrdili sa čime se demineri ovde suočavaju - kaže instruktor Frank Hisežer iz "Eod-Eksa". - Sakupljanje i analiza podataka, uz obuku i konstantno usavršavanje deminera je neophodna za rešenje velikog problema neeksplodiranih ubojnih sredstava najrazličitijih vrsta.

Obuka je stroga i ima teorijski i praktični deo.

- Teorijska predavanja su vrlo ozbiljna, a znanja stečena na njima moramo odmah da primenimo u praksi, na poligonu - kaže pirotehničar Vuk Radović. - Procedure su stroge, a ko ih ne poštuje - ispada. Svake nedelje imamo teorijske i praktične ispite, a ko ih ne položi, ne može da pređe na sledeći nivo.

Foto P. Milošević

ISKUSTVO SA RATIŠTA

FIRMA "Eod-Eks" je jedna od vodećih kompanija na svetskom tržištu pirotehničkih poslova i uklanjanja mina. Njeni stručnjaci su od 2010. uklonili ili uništili više od 80 tona neeksplodiranih ubojnih sredstava širom sveta.

- U našoj kompaniji rade sve vrste stručnjaka za razminiranje na kopnu i u vodi, od inženjera geofizičara do pirotehničara ronilaca - kaže Aleksandar Šarle, direktor "Eod-Eksa". - To su bivša vojna lica sa ogromnim iskustvom koje su doneli sa prostora Balkana, Bliskog i Srednjeg istoka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest