O LOGICI RUSKOG KONTINENTALIZMA: Predavanje Milorada Vukašinovića na Jutjubu Kulturnog centra Novog Sada (VIDEO)

V. Đ.

24. 09. 2020. u 09:50

О ЛОГИЦИ РУСКОГ КОНТИНЕНТАЛИЗМА: Предавање Милорада Вукашиновића на Јутјубу Културног центра Новог Сада (ВИДЕО)

Foto: KCNS

PREDAVANjE Milorada Vukašinovića na temu „Logika ruskog kontinentalizma“može se pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Vukašinović je predavanje započeo pomenuvši Krimski rat i posledice koje je taj rat ostavio na Rusiju, a takođe je ukazao na značaj studije Nikolaja Danilevskog „Rusija i Evropa“ (1871). Naime, Danilevski u ovoj studiji ukazuje na to da Rusija mora da teži oslobađanju Carigrada, kao i na to koliko je važna ideja stvaranja Sveslovenskog saveza.

Potom je Vukašinović za Danilevskog rekao: „Sa stanovišta daljeg razvoja ruske geopolitike Danilevski je važan iz prostog razloga što on odbacuje taj zapadnocentrični pogled na istoriju i na geografski prostor kao takav.“

U nastavku predavač govori o prilikama u Sovjetskom Savezu i idejama Savickog o Evroaziji. Potom pojašnjava pakt Molotov-Ribentrop (1939) i zbog čega do realizacije istog nije došlo. Predavač je zatim objasnio da za period posle Drugog svetskog rata nema dokaza da je ruska geopolitička škola nastavila svoje delovanje.

Vukašinović je izdvojio i obrazložio zaključke značajnih geopolitičara Leonida Grigorijeviča Ivašova, Aleksandra Sergejeviča Panarina i Aleksandra Dugina. Na kraju, predavač je ukazao na to kakav uticaj na Srbiju ima ideja ruskog kontinentalizma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)