HRAM SPC U NJUJORKU NIKAO IZ PEPELA: Pogledajte kako danas izgleda crkva koja je izgorela na Vaskrs 2016.

Marko Lopušina

14. 09. 2020. u 13:00

SABORNI hram Svetog Save u Njujorku, teško oštećen u požaru na Vaskrs 2016. godine, spolja je potpuno obnovljen!

ХРАМ СПЦ У ЊУЈОРКУ НИКАО ИЗ ПЕПЕЛА: Погледајте како данас изгледа црква која је изгорела на Васкрс 2016.

Foto Tviter

Završetak prve faze projekta obnove hrama obeležio je svojom posetom i episkop istočno-američki Irinej.

Kako nam je rekao vladika Irinej, tokom radova osigurani su zidovi hrama, uključujućii obnovu segmenata krovne linije, ugrađene su nove krovne i podne grede, postavljen krov...

Izliven je i pod, uokvireni vrata i prozori, ali i ugrađena privremena metalna vrata i prozori od pleksiglasa otpornog na vatru.

- Zbog pandemije virusa korona, gradsko Odeljenje za gradnju Njujorka naložilo je da se svi građevinski radovi 27. marta obustave. Tek 8. juna data je dozvola da se radovi u gradu nastave, uključujući i one na našem hramu - objasnio nam je vladika Irinej.

STARA 160 GODINA

BOGOMOLjA u Njujorku, stara više od 160 godina, pripadala je Anglikanskoj crkvi pre nego što je, četrdesetih godina prošlog veka, za 30.000 dolara kupljena za potrebe Srpske pravoslavne crkve. To je u to vreme bila velika suma novca, pa je otplaćivana u ratama.

STRAVIČNO Svetinja je teško oštećena 2016.

Foto Tviter

Kako naglašava, snažan je osećaj ponovo zakoračati na gradilište.

- Nakon uklonjene unutrašnje skele, opet ponovo ugledati strmi krov pod nagibom od 55 stepeni, koji se uzdiže do visine od gotovo dva sprata iznad krova, pokrivajući dužinu prostora naše veličanstvene crkve, koja sama po sebi obuhvata čitav gradski blok između zapadne 25. i zapadne 26. ulice od Brodveja, zaista uliva strahopoštovanje - kaže vladika.

RADNO Majstori uređuju pod i kriptu ispod njega, Foto Tviter

Zidovi hrama, koji su, prožimani molitvama vernika, istrajavali više od 150 godina, sada su u potpunosti obezbeđeni i prisajedinjeni obnovljenoj strukturi crkve.

BISER ARHITEKTURE

VEOMA reprezentativnog izgleda, crkva Svetog Save ima status građevine od istorijskog značaja za grad Njujork. Pored crkve je još jedan redak biser arhitekture iz 19. veka - parohijski dom, koji je poslednji sačuvani spomenik čuvenog arhitekte Džejkoba Reja Molda.

RADOVI Izgrađena je nova kupola i prostor za oltar

Foto Tviter

U ovoj fazi radova ostalo je još samo da se krov hrama zaštiti od vatre. S obzirom na to da je crkva Svetog Save istorijsko nacionalno zdanje, spoljašnji izgled krova mora da se prilagodi originalnom škriljcu, kako nalaže Zavod za zaštitu spomenika grada Njujorka.

Sada su napori usmereni da se dobije privremena dozvola za upotrebu prostora za vršenje bogosluženja. Tako će našim vernicima biti omogućen povratak u svoju bogomolju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade