MLADI ISTRAŽIVAČI - Nova energija i budućnost Vojnotehničkog instituta

Novosti onlanj

subota, 15. 08. 2020. u 16:28

МЛАДИ ИСТРАЖИВАЧИ - Нова енергија и будућност Војнотехничког института

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

VOJNOTEHNIČKI institut jedan je od stubova razvoja naoružanja, vojne opreme i proizvoda visoke tehnologije u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

Za 72 godine postojanja i rada, Vojnotehnički institut prošao je kroz brojne izazove, od sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka koje se pamte kao zlatni period kada su razvijena tadašnja najsavremenija sredstva naoružanja i vojne opreme, do mnogih problema i najveće štete koju je pretrpeo 2005. i 2006. godine kada su kapaciteti značajno smanjeni, jer je otpušteno više stotina ljudi.

Ministarstvo odbrane, svesno značaja Vojnotehničkog instituta, poslednjih nekoliko godina pomoglo je njegov oporavak ulaganjem u obnovu istraživačkog kadra kroz novo zapošljavanje mladih stručnjaka za potrebe realizacije velikog broja projekata u oblasti naoružanja i vojne opreme.

Prepoznata je važnost ulaganja u mlade nade, našu pamet, znanje i istraživački kadar kako bi ta vojna ustanova nastavila da bude pokretač odbrambene industrije u našoj zemlji i renomirana ustanova naučno-istraživačkih kapaciteta Srbije.

Zbog veoma nepovoljne starosne strukture zaposlenih u Vojnotehničkom institutu, Ministarstvo odbrane je u poslednjih nekoliko godina uvelo mere za značajno podmlađivanje istraživačkog kadra, s akcentom na realizaciju javnih konkursa za prijem u radni odnos na naodređeno vreme, kao i stipendiranja studenata završnih godina fakulteta. Kontinuirani prijem mladih istraživača od izuzetne je važnosti za Vojnotehnički institut, zbog prenošenja osvojenih znanja i stečenih iskustava, radi održavanja kontinuiteta tekućih projekata, ali i unapređenja i modernizacije procesa rada kroz energiju mladih ljudi.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Poslednjih godina u Vojnotehnički institut primljeno je 69 mladih istraživača, a tokom 2020. godine biće primljeno još 55 mladih istraživača, po konkursu iz februara ove godine.

Razvoj savremenih složenih borbenih i neborbenih sistema osnovna je delatnost Vojnotehničkog instituta i mladi istraživači prilikom zaposlenja imaju priliku da tome daju svoj doprinos. Rad u Vojnotehničkom institutu pruža mogućnost učešća u razvoju najsavremenijih sredstava naoružanja i vojne opreme, kao što su raketni vođeni i nevođeni sistemi, savremeni borbeni sistemi, besposadne platforme, bespilotne letelice, savremeni elektronski i komunikacioni sistemi, radarski i PVO sistemi. Na taj način, kroz rad u savremenim laboratorijama mladi istraživači učestvuju u realizaciji projekata koji su od izuzetne važnosti u odbrani naše zemlje.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Usavršavanje kadra jedan je od prioriteta na koji Ministarstvo odbrane i Vojnotehnički institut polažu veliku pažnju. Time su školovani mladi ljudi u mogućnosti da se brzo i efikasno uključe u najsavremenije tehnološke procese, a osim učenja kroz timski rad na aktuelnim razvojnim projektima uz mentorsku podršku, mladim istraživačima omogućeno je i dodatno usavršavanje kroz postdiplomske studije, učešće na domaćim i međunarodnim naučnim konferencijama, seminarima i sajmovima naoružanja i vojne opreme.

Ministarstvo odbrane je u školskoj 2019/20. godini realizovalo konkurs za studentske stipendije, na osnovu kojeg je potpisano 20 ugovora za jednogodišnje i dvogodišnje stipendiranje, od čega  11 ugovora za jednogodišnje stipendiranje - pet studenata sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, dva sa Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu, jedan sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, tri sa Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu i devet ugovora za dvogodišnje stipendiranje studenata sa Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Nastavljajući obnovu istraživačkog kadra, s ciljem zaposlenja najboljih i najtalentovanijih mladih stručnjaka, Ministarstvo odbrane raspisalo je konkurs za dodelu 34 studentske stipendije u školskoj 2020/2021. godini - za 14 studenata master i 20 studenata osnovnih akademskih studija. Konkurs je raspisan za studente osnovnih akademskih studija četvrte godine fakulteta iz oblasti mašinstva i studente treće ili četvrte godine fakulteta iz oblasti elektrotehničkog i računarskog inženjerstva. Konkursom je predviđeno da stipendisti po završetku studija dobiju zaposlenje u Vojnotehničkom institutu.

Na ovaj način Ministarstvo odbrane ohrabruje najvrednije i najtalentovanije studente da rad posvete državi i njenom napretku, da svoje znanje i talenat usmere u razvoj i unapređenje odbrambenih sposobnosti svoje zemlje, kao i da Vojnotehnički institut nastavi da ostvaruje zapažene rezultate u oblasti istraživanja i razvoja sredstava naoružanja i vojne opreme i da i dalje bude pokretačka snaga u sistemu odbrambene industrije Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

gedža

15.08.2020. 17:22

Svaka čast za sve ovo što se radi i ulaže u naučo-istraživački kadar namenske. Ne zaboravite stari kadar i inženjere, jer su oni nemerljivo vredni zbog svog tehničkog iskustva. Kao koordinatori timova još uvek mogu mnogo da daju strci. Stvarno sam iskreno srećan kad god pročitam ovakve vesti da se ulaźe u budućnost koja će da nam zadrži decu u otadžbini.