MLADI ISTRAŽIVAČI - Nova energija i budućnost Vojnotehničkog instituta

Novosti onlanj

15. 08. 2020. u 16:28

VOJNOTEHNIČKI institut jedan je od stubova razvoja naoružanja, vojne opreme i proizvoda visoke tehnologije u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

МЛАДИ ИСТРАЖИВАЧИ - Нова енергија и будућност Војнотехничког института

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Za 72 godine postojanja i rada, Vojnotehnički institut prošao je kroz brojne izazove, od sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka koje se pamte kao zlatni period kada su razvijena tadašnja najsavremenija sredstva naoružanja i vojne opreme, do mnogih problema i najveće štete koju je pretrpeo 2005. i 2006. godine kada su kapaciteti značajno smanjeni, jer je otpušteno više stotina ljudi.

Ministarstvo odbrane, svesno značaja Vojnotehničkog instituta, poslednjih nekoliko godina pomoglo je njegov oporavak ulaganjem u obnovu istraživačkog kadra kroz novo zapošljavanje mladih stručnjaka za potrebe realizacije velikog broja projekata u oblasti naoružanja i vojne opreme.

Prepoznata je važnost ulaganja u mlade nade, našu pamet, znanje i istraživački kadar kako bi ta vojna ustanova nastavila da bude pokretač odbrambene industrije u našoj zemlji i renomirana ustanova naučno-istraživačkih kapaciteta Srbije.

Zbog veoma nepovoljne starosne strukture zaposlenih u Vojnotehničkom institutu, Ministarstvo odbrane je u poslednjih nekoliko godina uvelo mere za značajno podmlađivanje istraživačkog kadra, s akcentom na realizaciju javnih konkursa za prijem u radni odnos na naodređeno vreme, kao i stipendiranja studenata završnih godina fakulteta. Kontinuirani prijem mladih istraživača od izuzetne je važnosti za Vojnotehnički institut, zbog prenošenja osvojenih znanja i stečenih iskustava, radi održavanja kontinuiteta tekućih projekata, ali i unapređenja i modernizacije procesa rada kroz energiju mladih ljudi.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Poslednjih godina u Vojnotehnički institut primljeno je 69 mladih istraživača, a tokom 2020. godine biće primljeno još 55 mladih istraživača, po konkursu iz februara ove godine.

Razvoj savremenih složenih borbenih i neborbenih sistema osnovna je delatnost Vojnotehničkog instituta i mladi istraživači prilikom zaposlenja imaju priliku da tome daju svoj doprinos. Rad u Vojnotehničkom institutu pruža mogućnost učešća u razvoju najsavremenijih sredstava naoružanja i vojne opreme, kao što su raketni vođeni i nevođeni sistemi, savremeni borbeni sistemi, besposadne platforme, bespilotne letelice, savremeni elektronski i komunikacioni sistemi, radarski i PVO sistemi. Na taj način, kroz rad u savremenim laboratorijama mladi istraživači učestvuju u realizaciji projekata koji su od izuzetne važnosti u odbrani naše zemlje.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Usavršavanje kadra jedan je od prioriteta na koji Ministarstvo odbrane i Vojnotehnički institut polažu veliku pažnju. Time su školovani mladi ljudi u mogućnosti da se brzo i efikasno uključe u najsavremenije tehnološke procese, a osim učenja kroz timski rad na aktuelnim razvojnim projektima uz mentorsku podršku, mladim istraživačima omogućeno je i dodatno usavršavanje kroz postdiplomske studije, učešće na domaćim i međunarodnim naučnim konferencijama, seminarima i sajmovima naoružanja i vojne opreme.

Ministarstvo odbrane je u školskoj 2019/20. godini realizovalo konkurs za studentske stipendije, na osnovu kojeg je potpisano 20 ugovora za jednogodišnje i dvogodišnje stipendiranje, od čega  11 ugovora za jednogodišnje stipendiranje - pet studenata sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, dva sa Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu, jedan sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, tri sa Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu i devet ugovora za dvogodišnje stipendiranje studenata sa Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Nastavljajući obnovu istraživačkog kadra, s ciljem zaposlenja najboljih i najtalentovanijih mladih stručnjaka, Ministarstvo odbrane raspisalo je konkurs za dodelu 34 studentske stipendije u školskoj 2020/2021. godini - za 14 studenata master i 20 studenata osnovnih akademskih studija. Konkurs je raspisan za studente osnovnih akademskih studija četvrte godine fakulteta iz oblasti mašinstva i studente treće ili četvrte godine fakulteta iz oblasti elektrotehničkog i računarskog inženjerstva. Konkursom je predviđeno da stipendisti po završetku studija dobiju zaposlenje u Vojnotehničkom institutu.

Na ovaj način Ministarstvo odbrane ohrabruje najvrednije i najtalentovanije studente da rad posvete državi i njenom napretku, da svoje znanje i talenat usmere u razvoj i unapređenje odbrambenih sposobnosti svoje zemlje, kao i da Vojnotehnički institut nastavi da ostvaruje zapažene rezultate u oblasti istraživanja i razvoja sredstava naoružanja i vojne opreme i da i dalje bude pokretačka snaga u sistemu odbrambene industrije Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas