KUSTOS SARAMANDIĆ: Verujem da će ležaljke uskoro biti uklonjene

Tanjug

10. 08. 2020. u 13:46

KUSTOS Srpske kuće na Krfu LJubomir Saramandić izjavio je danas da veruje da će ležaljke i suncobrani, postavljeni na ostrvu Vido kod Krfa, vrlo brzo biti uklonjeni i istakao da ne treba da se stvori ružna slika jer stanovnici Krfa spomenike posvećene Srbima doživljavaju kao deo sopstvene istorije.

КУСТОС САРАМАНДИЋ: Верујем да ће лежаљке ускоро бити уклоњене

Foto: Igor Marinković

On je agenciji Tanjug rekao da je, kada je čuo da su postavljene ležaljke otišao na ostrvo, fotografisao i da je upućen dopis ambasadi i konzulatu Srbije na Krfu, gradonačelnici Krfa Meropi Idreo i da veruje, kako kaže, da će ležaljke uskoro biti uklonjene.

"Ne želim da se stvori pogrešna slika. Naprotiv. Za 20 godina koliko sam ovde, svih 10 spomenika posvećenih srpskim vojnicima su u dobrom stanju i nikada nijedan nije oštećen. Grci to doživljavaju kao deo sopstvene istorije", rekao je Saramandić.

On je objasnio da je do ovakve odluke došlo zato što je jedna grupa odbornika u skupštini opštine Krf iskoristila trenutak da bi sebi napravili malo zadovoljstvo, ali nisu cenili simboliku koju ostrvo Vido ima, kao i da ne zna da li Opština zna za tu njihovu odluku.

Kako je rekao, ovakve stvari su se dešavale i prošle godine i pre tri-četiri, kada su vlasnici restorana postavljali ležaljke i suncobrane, ali su oni brzo uklanjani, zbog čega je u septembru prošle godine ambasada Srbije zajedno s Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dogovorilo da ne postoje sadržaji od pristaništa do mauzoleja.

"Srbi tu ne mogu da budu turisti već hodočasnici. Na tom sastanku je dogovoreno da Srbija u saradnji sa Krfom rekonstruiše put i da na njemu neće biti turističkih sadržaja jer je to u koliziji sa osećanjima posetilaca", rekao je Saramandić.

On je dodao da je pre 15 godina postavljen čuvar mauzoleja na Vidu, koji je do sada opominjao ponekog plivača da se ne kupa tu.

Prema Saramandićevim rečima, jedino rešenje je da se na Vidu postavi jedna velika tabla sa objašnjenjem na više jezika koja bi opominjala sve koji bi pokušali da se kupaju ili odmaraju na ostrvu.

Na ostrvu Vido tokom Prvog svetskog rata nalazila se bolnica u kojoj su se lečili srpski vojnici nakon Albanske golgote, a u mauzoleju koji se tu nalazi sahranjeno je 2.764 srpskih vojnika.

Veliki broj vojnika sahranjen je u moru kod ostrva, u "Plavoj grobnici".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)