POMAŽE LI ASPIRIN PROTIV KORONE? Doktor Stevanović odgovorio, pa istakao - lek i vakcina još uvek ne postoje

Tanjug

22. 07. 2020. u 18:20

ПОМАЖЕ ЛИ АСПИРИН ПРОТИВ КОРОНЕ? Доктор Стевановић одговорио, па истакао - лек и вакцина још увек не постоје

Foto: Printskrin RTS

DIREKTOR Infektivne klinike Goran Stevanović kaže da u ovom trenutku ne postoji lek za kovid 19, kao ni vakcina koja ispunjava sve kriterijume, a da se sve nove informacije iz sveta redovno prate.

Na pitanje da li će se u lečenju naših kovid pacijenata uključiti aspirin, jer je je jedna italijanska studija utvrdila da pacijenti umiru od tromboze i predlažu da se u terapiju uključi taj lek, Stevanović je rekao da u Srbiji postoji čitav niz ljudi koji su u senci, koji se ne vide i koji nisu uključeni u komunikaciji sa ljudima, ali koji redovono čitaju sve podatke i imaju skoro sve informacije.

Kaže da aspirin nije jedini lek koji može da se koristi i naglasio da i on ima negativne efekte te da se mora biti oprezan.

- U ovom trenutku ne postoji lek za covid19. Isto kao što ne postoji ni jedna vakcina koja ispunjava sve kriterijume. Zato kažemo da je sve to u fazi ispitivanja - odgovorio je Stevanović.

Na pitanje kako građani mogu da naprave razliku između korone virusa i klasičnog stomačnog virusa, Stevanović je rekao da su razlike stvar koja zavisi od kliničke slike, od laboratorijske slike, markera zapaljenja.

- Pozivamo sve naše građane koji imaju tegobe da se jave u domove zdravlja, a oni koji nisu sigurni da li treba da se testiraju neka idu u kovid bolnice i kovid ambulante, jer o dijagnozama i simptomima treba da odlučuju lekari, to je njihov posao - naglasio je Stevanović.

Kaže da je stomatični virus karakterističan za ovaj period, ali da je osnovna razlika to što je reč o ograničavajućoj bolesti koja traje vrlo kratko, odnosno od 48 do 72 sati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Vojvoda Moracki

22.07.2020. 20:47

Imam rodjaka koji je nacelnik jedne klinike u Baltimoru. Internista je. On koronu, kao i sav pismen svijet, zove FLU (grip). Rekao je: "Grip je bolest koja, ako lijecis, traje 7-15 dana, a ako je ne lijecis traje 7-15 dana".

Dragan

22.07.2020. 22:32

Oko ove pandemije, Imamo dve vrste ljudi. Oni iz struke koji upozoravaju kako da se pazimo, jer se ne zna puno o virusu, i one koji to slušaju. Zatim imamo one, koji lože i pronose razne teorije zavere, "pronalaze" lekove ili tvrde da je sve ovo obična laž i nameštaljka. Pametnom je dovoljno da shvati ko je u pravu.

Olja

24.07.2020. 09:24

Доказано је да сваки лек који има нижу или ниску цену НИКАКО не помаже, нема говора! Помажу само баснословно скупи , лекови а и Гејтсова вакцина, коју ћемо добијати неколико пута заредом! Тако да аспирин заборавимо, сувише просто а и приступачно!!!