KONFERENCIJA KRIZNOG ŠTABA Dr Kisić odgovorila: Da li je u Srbiji na snazi švedski model (VIDEO)

Novosti online

21. 07. 2020. u 14:53

U PALATI Srbija održana je konferencija Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid-19.

КОНФЕРЕНЦИЈА КРИЗНОГ ШТАБА Др Кисић одговорила: Да ли је у Србији на снази шведски модел (ВИДЕО)

Foto Tanjug

U našoj zemlji može funkcionisati jedino srpski model borbe protiv korone, a taj model je zasnovan na dokazima i indikatorima prema kojima se radi sve ono što je najbolje za čitavu našu populaciju i zdravlje našeg anroda rekla je danas pomoćnica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić-Tepavčević.

Ona je tako odgovorila na konstataciju da se u javnosti čuju primedbe da je u Srbiji na snazi švedski model borbe protiv korone i pitanje da li je to pitanje izbora ili realnosti.

-Sve preporuke koje donosimo su u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom i indikatorima koje imamo-podvukla je Kisić-Tepavčević.

Ona je ukazala da je u početnoj fazi primenjen konzervativan i restrktivan model, sa ciljem da se čuvaju najugoroženiji, da se sačuva naše najstarije stanovništvo, u čemu se uspelo.

-Za to vreme ojačani su kapaciteti zdravstvenog sistema, kada je u pitanju broj bolnica, privremenih bolnica, laboratorija, broj testova. Kada su nastupili vremenski uslovi za koje se mislilo u jednom momentu da će smanjiti transmisiju virusa, i epidemolških indikatora, ne samo u našoj zemlji već u regionu i celoj Evropi došlo je do popuštanja restriktivnih mera-objasnila je ona dodajući da se onda prešlo na aspekt lične odgovornosti.

Kazala je da je očigledno da će borba sa virusom biti duga i poručila da apsolutno svako mora da preuzme svoju odgovornost i ulogu da bismo uspeli u toj borbi.

-Nećemo pričati o kineskom, švedskom modelu, već našem modelu, zasnovanom na dokazima i na indikatorima, tako da su sve preporuke isključivo iz toga proizašle-zaključila je ona.

 

Foto Tanjug

O PETICIJI 300 ZDRAVSTVENIH RADNIKA

Dr Darija Kisić Tepavčević o otvorenom pismu u kojem je oko 300 lekara okupljenih u grupu "Ujedinjeni protiv kovida" zatražilo smenu Kriznog štaba kaže da svako ima pravo na svoje mišljenje, da je kritika dobra, ali i ukazala da ta grupa nije dala nikakvu preporuku za borbu protiv kovida.

Na konferenciji za medije, Kisić je istakla da u Srbiji ima 33.000 lekara i dodala da među 300 lekara koji su potpisali izjavu, koju su uputili Vladi Srbije, nema infektologa, epidemiologa, imunologa.

-Kolege koje su dale potpis na određenu izjavu pretpostavljam da se razumeju i da imaju kompetencije kada su u pitanju zarazne boelsti, mada, među njima nema infektologa, epidemologa, imunologa, ali nadam se da su kompetentni kada su našli za shodno da iznose kritike-kaže Kisić. Više o tome čitajte KLIKOM OVDE

 
U KBC ZVEZDARA 346 PACIJENATA, 18 U TEŠKOM STANjU

U KBC "Zvezdara", koji je kompletno kovid bolnica, smešteno je 346 pacijenata, od kojih je 35 na intenzivnoj nezi, a njih 18 je intubirano i to su najteži pacijenti, rekao je direktor te zdravstvene ustanove dr Petar Svorcan.

On je rekao da je 21 zaposleni u KBC pozitivan na korona virus, od kojih je troje na bolničkom lečenju sa srednje teškom kliničkom slikom, dok su ostali sa lakšim simptomima, u kućnoj izolaciji.

Svorcan je istakao da osoblje KBC radi požrtvovano i hrabro se bori sa virusom korona.

-Dosta smo iscrpljeni, ali se trudimo i dajemo i preko svoje snage da pomognemo pacijentima i da ih spasimo- rekao je Svorcan.

Foto Tanjug

OD KORONE PREMINULO 9 OSOBA, 352 NOVOOBOLELIH

U Srbiji su u poslednja 24 sata potvrđena nova 352 slučaja korona virusa, testirano je rekordnih 10.310 građana, a devet osoba je preminulo, čime je ukupan broj umrlih porastao na 491.

Broj osoba na respiratorima je porastao i najveći je od početka epidemije - 198.

Testirano je rekordnih 10.310 građana, ukupno 568.750 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Od početka epidemije registrovano je ukupno 21.605 obolelih pacijenata, a preminulo je 491.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!