SAMI REGULIŠU STAŽ: Za pola godine 3.500 samostalaca više

J. Ž. S.

17. 07. 2020. u 13:36

U PRVIH šest meseci ove godine lista PIO fonda beleži čak 3.500 nezaposlenih više koji samostalnom uplatom doprinosa sami sebi regulišu staž.

САМИ РЕГУЛИШУ СТАЖ: За пола године 3.500 самосталаца више

Foto Ilustracija VN

U ovom trenutku na spisku je 22.912 samostalaca. Reč je o onima koji nisu zaposleni, ili su bili pa su dobili otkaz i nedostaje im nekoliko godina staža da bi ispunili uslov za odlazak u penziju. Početkom godine taj broj je bio manji i staž je na ovaj način sebi regulisalo njih 19.320, ili za oko 3.500 manje nego sada, govori statistika Fonda PIO.

Oni nisu obavezno osigurani, odnosno nisu korisnici prava na penziju. To su nezaposleni, studenti, domaćice, đaci, pod uslovom da su stariji od 15 godina, da imaju prebivalište u Srbiji, da nisu korisnici penzije ostvarene u našoj zemlji, ili u državi s kojom je zaključen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju, kao i da nisu navršili godine života propisane za sticanje prava na penziju.

Podnosilac zahteva filijali fonda za uključenje u samostalnu uplatu doprinosa dobija rešenje i u obavezi je da redovno mesečno uplaćuje doprinose po osnovici za koju se u zahtevu opredeli. Fond PIO upisuje staž osiguranja po osnovu ovih uplata i taj period je efektivni staž po osnovu koga se koristi pravo na penziju.

Ova uplata doprinosa po članu 15 ne podrazumeva i zdravstveno osiguranje. Svi zainteresovani biraju jednu od 13 ponuđenih osnovica osiguranja, nezavisno od školske spreme.

UPLATE DO 15. U MESECU

Najniža osnovica osiguranja iznosi 35 odsto prosečne republičke zarade za prethodnu godinu, ili za 2020. - 25.801 dinar, a najviša pet prosečnih plata, odnosno 368.590 dinara. Doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje je 25,5 odsto, što znači da se mesečni izdatak za samostalnu uplatu doprinosa kreće u rasponu od 6.579 do 93.990 dinara. Doprinosi se uplaćuju na šalterima pošta ili banaka, do 15. za prethodni mesec.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!