PROČITAJTE ŠTA PIŠE U TEKSTU OBRAZLOŽENJA: Predsednik predložio Skupštini Grada - deo Savskog šetališta nazvati po jasenovačkim mučenicima

Novosti onlajn

06. 11. 2021. u 10:07

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić uputio je, u svojstvu građanina, inicijativu Skupštini Grada Beograda, da se deo savskog šetališta, od Brankovog do mosta Gazela, s novobeogradske strane, nazove obalom jasenovačkih žrtava.

ПРОЧИТАЈТЕ ШТА ПИШЕ У ТЕКСТУ ОБРАЗЛОЖЕЊА: Председник предложио Скупштини Града -  део Савског шеталишта назвати по јасеновачким мученицима

Foto: Tanjug

Obrazloženje predsednika Srbije Aleksandra Vučića podneto Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda prenosimo u celosti:

"Poštovani članovi komisije, potreba da pamtimo i od istorijskog i ljudskog zaborava, štitimo uspomenu na naše stradalnike iz sistema koncentracionih i logora smrti u Jaenovcu tokom trajanja zloglasne i po mnogim svojim posledicama monstruozne Nezavisne Države Hrvatske, obavezuje nas da naše znanje utemeljimo u činjenicama, a da u javni prostor kao trajne vrednosti unesemo imenitelje koji će nas svakodnevno podsećati i opominjati na njihovu žrtvu.

Sistem koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu, koji je funkcionisao u okviru NDH-a predstavlja najstrašniji simbol stradanja, srpskog, jevrejskog, romskog, kao i drugih naroda tokom trajanja Drugog svetskog rata na području Jugoslavije.

Jasenovac i danas, punih osamdeset godina nakon njegovog uspostavljanja, ostaje ljudskom umu nepojmljivo stratište, i gubilište nevinih. Bilo je to svojevrsno središte genocida počinjenog nad pripadnicima našeg srpskog naroda, ali i Holokausta i Samudaripena (genocid nad Romima) na prostorima tada ratom zahvaćenje Kraljevine Jugoslavije. 

Osećajući ljudsku potrebu da, tokom ove tužne 80. godišnjice uspostavljanja tog najstrašnijeg gubilišta na nekadašnjim jugoslovenskim i jednog od najužasnijih na sveukupnim evropskim prostorima tokom Drugog svetskog rata, u svojstvu građanina Republike Srbije doprinesem očuvanju sećanja na njihovu nevinu žrtvu, a nakon obavljenih konsultacija sa stručnjacima Muzeja žrtava genocida, upućujem zvaničan predlog da se leva obala reke Save, na potezu od mosta Gazela pa sve do Brankovog mosta, nazove Obalom jasenovačkih žrtava. 

Motiv za ovu moju inicijativu nalazi se u činjenici da je znatan broj stradalih jasenovačkh žrtava bivao bačen u vode reke Save koje su ih potom donosile čak do Beograda. Taj zastrašujući prizor ostao je urezan u sećanje mnogih Beograđana, svedoka posledica tih strašnih zločina. 

Danas, osamdeset godina nakon uspostavljanja sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu, kada je među nama sve manje preživelih jasenovačkih zatvorenika, kao i Beograđana koji su lično posvedočili zastrašujuće scene savskog priobalja u Beogradu pokrivenog leševima nevinih, smatram da bi taj tragičan period prošlosti našeg naroda trebalo obeležiti i imenovanjem dela savskog priobalja nazivom „Obala jasenovačkih žrtava“.

Svesni toga da jasenovačkim stradalnicima nije podignuto nijedno obeležje u Beogradu, kao i to na nijedna ulica u prestonici ne nosi naziv u spomen na njih, predlažem da deo savskog priobalja, u neposrednoj blizini nekadašnjeg logora na Starom sajmištu, dobije naziv po njima.

To je najmanje što možemo učiniti kako bismo očuvali dostojanstveno sećanje na žrtve genocida počinjenog nad srpskim narodom, kao i na žrtve Holokausta i Samudaripena.

U nadi da ćemo pokazati istinsku odlučnost u tome da ne zaboravimo naše stradalnike, verujem da će ova inicijativa dobiti podršku svih Beograđana".

Ako Komisija usvoji ovaj predlog, to će značiti da će se u srpskoj prestonici prvi put na ovaj način odati pošta mučenicima koji su zverski ubijani u zloglasnom ustaškom logoru, a koji u glavnom gradu nemaju nijedno obeležje niti ulicu.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (20)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...