GUST DIM JE BIO SVUDA: Ispovest Milete čija je žena spasena iz požara: LJiljana ima Alchajmer, nekada me i ne prepoznaje

Рада Шегрт
Rada Šegrt

03. 11. 2021. u 09:37

PORODICU Novović iz Kikinde u nedelju, na krsnu slavu Svetog Luku, mogla je da zadesi velika tragedija, jer su u kući teško bolesna majka i ćerka. Spasio ih je, izgleda, njihov svetac zaštitnik i vatrogasac Aleksandar Taleski (28), koji je tog dana uveče, šetajući psa njihovom ulicom, primetio dim iz kuće.

ГУСТ ДИМ ЈЕ БИО СВУДА: Исповест Милете чија је жена спасена из пожара: Љиљана има Алцхајмер, некада ме и не препознаје

Foto: R. Šegrt

Ušao je kroz prozor i iz sobe koja je bila prepuna gustog dima izneo nepokretnu Ljiljanu (82). Ovaj mladić pomogao je i Ljiljaninom mužu Mileti da se snađe u požaru, jer je pozvao svoje kolege i Hitnu službu, koja je ukazala pomoć ne samo Ljiljani, već i njenoj ćerki.

Ono što tada, a možda ni sada ne zna ovaj spasilac, znali su lekari kikindske Hitne službe. Njima je dobro poznata adresa u Ulici Hajduk Veljka 6, jer tamo često odlaze.

Naime, u kući Novovića krije se tužna sudbina jedne porodice, gde je osim Ljiljane teško bolesna i njihova ćerka Maja (55).

- Supruga je potpuno nepokretna, ima Alchajmerovu bolest, a ćerka boluje od karcionoma, ima i dijabetes. Ljiljana me nekada i ne prepoznaje. To veče kad se desio požar, otišao sam do ćerke. Čuo sam telefon, supruga je zvala, ali nisam odmah mogao da se vratim do nje. Posle nekoliko minuta, kada sam prišao njenoj sobi, dočekao me jak, gust dim. Nisam ni mogao da uđem unutra. U tom momentu kroz prozor je ušao mladić i pomogao nam – prepričava smireno Mileta Novović, dok ga je iz sobe dozivala supruga.

Ne samo da je spasao Ljiljanu, Aleksandar je isključio i struju u kući, pozvao vatrogasce i Hitnu službu, pa je kuća spasena bez kapi vode, pošto se požar nije rasplamsao.

- On je sve organizovao. Vatrogasci su ugasili plamen. Od sveće se zapalila komoda i deo posteljine u njoj. Od veštačkog materijala od kojeg je posteljina stvarao se gust dim. Da je potrajalo, desila bi se tragedija. Taj mladić je pozvao lekare, dali su Maji kiseonik, zbrinuli je. Vatrogasci su sve očistili. Posle njih nisam morao ništa da spremam – iskreno priča Mileta.

Požar u njegovoj kući dogodio se od slavske sveće. Želeo je da obeleži Sv. Luku i sam je, iako narušenog zdravlja, pripremio osnovna obeležja.

- Pripremio sam sveću, kolač, žito. Pored ikone sam zapalio sveću, pomolio se za bolje dane svih nas. Posetio nas je samo ćerkin muž, koji ne živi s nama, ali mi pomogne oko negovanja ćerke. Međutim, pored kadionice sam ostavio upaljenu sveću. U međuvremenu me zvala sestra od tetke iz inostranstva. Čak sam joj poslao sliku kako sam pripremio slavska obeležja. Onda sam otišao da pomognem ćerki i kada sam čuo da supruga zove, nisam znao da je zbog požara, pomislio sam da je zbog bolesti. Da nije bilo vatrogasca, desila bi se tragedija - navodi Mileta Novović.

On je penzionisani inženjer, a supruga lekar. Ćerka je diplomirani psiholog. Sada on brine o njima dvema. Oko ćerke mu pomaže zet koji ne živi s njima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri