NATPROSEČNO TOPLO VREME NA POČETKU NOVEMBRA: Objavljena najnovija vremenska prognoza - Evo šta nas čeka idućeg meseca

Novosti online

30. 10. 2021. u 15:49

KRAJ oktobra završava se uticajem anticklona, uz stabilno, suvo i vedro vreme i uz veoma zagađen vazuduh, pokazuje vremenska prognoza meteorologa Đorđa Đurića.

НАТПРОСЕЧНО ТОПЛО ВРЕМЕ НА ПОЧЕТКУ НОВЕМБРА: Објављена најновија временска прогноза - Ево шта нас чека идућег месеца

Foto: D. Balšić

Početak novembra doneće snažnu ciklonsku aktivnost, oblačnost, čestu kišu, jake južne vetrove i natprosčeno toplo vreme (temperature ponegde i preko 20°C), ali i vazduh daleko boljeg kvaliteta.

Ovih dana Srbija i veći deo Evrope bili su pod uticajem anticiklona, tj. polja visokog vazdušnog pritiska, što je uslovljavalo stabilno, suvo i vedro vreme. Ovakva sinoptička situacija idealna je bila i za formiranje magle u jutarnjim časovima. Istovremeno, visok vazdušni pritisak, veoma slabo strujanje i stabilno vreme dovelo je i do veoma velikog zagađenja. Dakle, magla je nastala prirodnim putem i potpuno je uobičajena da se javi u ovom delu godine, ali problem je nastao zbog zagađenja, jer pri aktuelnoj sinoptičkoj situaciji, atmosfera se ponaša kao ''poklopac'' i sve zagađujuće čestice ostaju u najnižem sloju atmosfere, istakao je Đurić.

Prethodnih dana u noćnim i jutarnjim časovima javila se i temperaturna inverzija. Reč je o potpunoj prirodnoj pojavi, koja se javlja upravo pri aktudelnoj sinoptičkoj situaciji. Temperaturna inverzija je pojava da temperatura vazduha raste sa povećanjem visine (normalna situacija je da opada), pa su zato prethodnih dana u jutarnjim i noćnim časovima viši planinski predeli bili topliji od nižih predela Srbija i gradova. Pre dva dana, dok je veći deo Srbije i dok su mnogi gradovi ujutro bili u minusu,

Kopaonik je bio najtopliji sa 6°C. Inače, u sloju gde preovladava temperaturna inerzija, često je prisutna magla, uz veoma veliko zagađenje vazduha u urbanim sredinama i u predelima industrijskih postrojenja, gde u zimskom delu godine pri tempetaurama ispod 0°C, može doći do toga da pada crni sneg, tj. sneg koji sadrži čestice zagažujućih čestica iz dimnjaka. Dakle, iako je nebo iznad tog sloja magle potpuno vedro, a padavina i oblaka nema ni u krugu od više stotina, pa i hiljade kilometara, usled kondenzacije u sloju magle dolazi do pojava padavina.

Srbija će i ovog vikenda biti pod uticajem anticiklona i polja visokog vazdušnog pritiska, pokazuje vremenska prognoza.

Ali, kako sitiče Đurić, za razliku od prethodnih dana, centar anticiklona biće severoistočno od našeg područja. Istovremeno, zbog nižeg pritiska jugozapadno od Balkanskog poluostrva, biće izražena razlika između vazdušnog pritiska, pa će ovog vikenda u Pomoravlju, u Podunavlju, u Beogradu i u Braničevskom okrugu duvati umeren do jak jugoistočni vetar, na jugu Banata sa olujnim udarima preko 80 km/h. Košava će dovesti i do poboljšanja kvaliteta vazduha, ali za razliku od košavskog područja, u kotlinama južne i zapadne Srbije i u Timočkoj i Negotinskoj Krajini vazduh će zbog veoma slabog vetra biti i dalje veoma zagađen, naročitito noću, ujutro i pre podne zbog magle.

Đurić napominje da je košava  dovela do toga i da su jutarnje temperature znatno više u području jakog jugoistočnog vetra, pa su minimalne vrednosti oko 10°C, dok se u u delovima ostalih predela Srbije i dalje javlja mraz, uz minimalne temperature ispod 0°C.

Dakle, pred nama je sunčan vikend, a tokom dana biće i toplo, uz maksimalne temperature od 16 do 20°C, u Beogradu do 19-20°C. U košavskom području duvaće jak jugoistočni vetar, na jugu Banata sa olujnim udarima.

Nakon što je kraj oktobra protekao u znaku delovanja snažnog anticklona, uz stabilno i suvo vreme, početak novembra doneće snažan uticaj ciklona i veoma promenljivog, ali i natprosečno toplog vremena, tvrdi Đurić.

U ponedeljak će se iznad severozapadne Evrope nalaziti veoma snažan ciklon, a nad evropskim kopnom potpuno će oslabiti anticklon. Ovakva sinoptička situacija usloviće da vazdušni pritisak u Srbiji bude u osetnijem padu, što će biti uvod u promenu vremena. U prednjem delu ciklona prema Evropi i našem području očekuje se snažno južno strujanje, uz dalji priliv tople vazdušne mase sa juga i sa Mediterana, pa će i u ponedeljak biti sunčano i toplo, uz pojačen južne vetrove. Maksimalna temperatura biće od 18 do 22°C, u Beogradu do 20°C. U Timočkoj i Negotinskoj Krajini biće tmurno i hladnije, temperatura oko 15°C.

U noći između ponedeljka i utorka u severnom Jadranu formiraće se sekundarni ciklon i on će se tokom utorka premeštati veoma brzo preko Panonske nizije, a Srbiji će već od utorka rano ujutro doneti jako naoblačečenje sa kišom i pljuskovima, ponegde će biti i pljuskova sa grmljavinom. Duvaće jak i olujni južni i jugoistočni vetar, na jugu Banata i preko 100 km/h, krajem dana košava prestaje i vetar će biti u skretanju na zapadni, koji će i dalje biti jak, a potom u potpunom slabljenju. Centar ciklona vrlo brzo će izmestiti severoistočno od našeg područja, tako da će padavine biti prolaznog karaktera i već u utorak uveče razvedravanje. Inače, utorak bi doneo 10 do 20 mm kiše po kvadratnom metru. Biće i dalje toplo za ovo doba godine, maksimalna temperatura od 14°C na severozapadu do 22°C na jugoistoku Srbije, dok se u Timočkoj i Negotinskoj Krajini i dalje očekuje tmurno i hladnije, uz veoma slabe vetrove i uz suvo vreme, napominje meteorolog.

U sredu se usled porasta vazdušnog pritiska, očekuje kratkotrajna stabilizacija vremena, uz hladno i maglovito jutro, ali tokom dana sunčano i toplo vrerme, uz temperature od 15 do 20°C.

Ipak, već u četvrtak će zbog ciklonske aktivnosti sa zapada Evrope, u Đenovskom zalivu doći do formiranja novog ciklona, što će Srbiji u četvrtak i petak doneti novo naoblačenje sa kišom, ali i pojačanje južnog vetra i košave. Kako će se Srbija i naše područje nalaziti u prednjem delu i toplom sektoru ciklona, očekuje se prililiv još toplije vazudušne mase sa juga i maksimalne temperature biće oko 20°C. Iako će u petak biti nešto svežije, biće i dalje natprosečno toplo vreme. Kako je uobičajeno pri košavskoj situaciji, Timočka i Negotinska Krajina će imati sasvim drugačije vremenske prilike od ostalih predela Srbije, pa će biti suvo i tmurno, uz slabe vetrove i hladnije vreme, predviđa vremenska prognoza Đorđa Đurića.

Inače, kako nas početkom novembra očekuju česta južna visinska strujanja, sa severa Afrike će pristići i čestice pustinjskog peska iz Sahare, tako da će kiša sadržati te čestice, što je potpuno prirodna i uobičajena situacija pri situaciji kada se cikloni nalaze iznad centralnog i zapadnog Mediterana ili iznad centralne i zapadne Evrope.

Dakle, nakon što oktobar završavamo stabilnim vremenom, uz prosečne maksimalne temperature za ovo doba godine, početak novembra donosi jaču promenu vremena, snažan uticaj ciklona, oblačnosti i padavina, ali i natprosečno toplo vreme. S obzirom na to da je prosek maksimalnih temperatura za prvu dekadu novembra od 11 do 15°C, vidimo da će početak novembra doneti za 5 do 7 stepeni više temperature od uobičajenog proseka.

Prema trenutnim prognozama, iako će tokom prvih 10 dana novembra biti veoma promenljivo i natprosečno toplo vreme, ne očekuje se jače zahlađenje, niti osetniji pad temperatura, tako da se tokom prvih deset dana pojava snega ne očekuje ni na planinama.

Nakon što smo tokom poslednjih dana oktobra udisali veoma zagađen vazduh, koji može biti veoma poguban po zdravlje ljudi, početak novembra zahvaljujući čestoj ciklonskoj aktivnosti i vetrovitom vremenu doneće i vazduh daleko boljeg kvaliteta.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO - OVDE JE JEDAN OD NAJSTARIJIH SRPSKIH HRAMOVA: Manastir Klisura je duhovni centar i monaška oaza

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas