MOŽE LI SE O NDH GOVORITI KAO O DRŽAVI: Predavanje istoričara Ognjena Karanovića na Jutjub kanalu KCNS (VIDEO)

V. N.

26. 10. 2021. u 00:52

NIZ predavanja o istorijatu NDH nastavlja se pričom koja je zapravo odgovor na pitanje da li o ovoj tvorevini možemo govoriti kao o državi.

МОЖЕ ЛИ СЕ О НДХ ГОВОРИТИ КАО О ДРЖАВИ: Предавање историчара Огњена Карановића на Jутјуб каналу КЦНС (ВИДЕО)

Foto: KCNS

Na samom početku predavanja Karanović gledaoce upoznaje sa stavovima koje su o NDH imali prvi predsednik savremene državne Hrvatske Tuđman i predsednik vlade Mesić. Naime, njihovi stavovi problematični su jer ne negiraju da je NDH bila zločinačka država, ali njen nastanak povezuju sa viševekovnim težnjama hrvatskog naroda za slobodom.

Kako pobeda može da se zasniva na zločinu i kako ovakvi stavovi mogu uticati na običnog građanina Hrvatske – neka su od pitanja na koja Karanović daje odgovor.Bitan deo predavanja posvećen je pitanju državnosti NDH sa aspekta međunarodnog javnog prava, koje je o pitanjima suvereniteta i državnosti pojedinih teritorija veoma nepotpuno i neuređeno.

Karanović je naglasio da su norme međunarodnog javnog prava uvek „podređene" interesima velikih sila. Iz tog razloga, „državnost" NDH zavisila je u velikoj meri od interesa Sila osovine.

Predavanje istoričara Ognjena Karanovića može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)