DR KON PRED SEDNICU KRIZNOG ŠTABA: Insistiraćemo na dve najstrože mere

Novosti online

18. 10. 2021. u 10:12

SEDNICA Kriznog štaba trebalo bi da bude održana ove nedelje, a doktor Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba, kaže da medicinski deo zastupa stav da treba uvesti restriktivnije mere u pogledu smanjivanja kontakata, koje bi podrazumevale skraćivanje radnog vremena, kao i da na deset dana bude otvoreno samo ono što je vitalno i esencijalno.

ДР КОН ПРЕД СЕДНИЦУ КРИЗНОГ ШТАБА: Инсистираћемо на две најстроже мере

Foto: Printskrin RTS

Doktor Predrag Kon kaže da je medicinski deo Kriznog štaba imao konsultacije sa premijerkom Anom Brnabić i da insistiraju na sprovođenju onoga što su predložili i prošli put.

- Od prošle sednice Kriznog štaba nije došlo do poboljšanja situacije. Neka stabilizacija se vidi, ali na gotovo katastrofalnom nivou i to svakako nije poboljšanje - naglašava doktor Kon.

Ističe da do poboljšanja nije došlo ni kada je u pitanju obuhvat imunizacije.

- Ona se dešava, iz dana u dan se vakciniše jedan broj ljudi, ali je to više nego nedovoljno. Trebalo bi najmanje deset puta više - navodi Kon.

Ističe da će u takvoj atmosferi biti održana sednica Kriznog štaba i da se nada da će doći do nekih pomeranja.

- Ne može doći do pomeranja stava medicinskog dela Kriznog štaba jer se on formira na osnovu činjeničnog stanja i epidemiološke situacije, koja je vanredna, a povremeno i katastrofalna - upozorava doktor Kon.

Naglašava da trajni izlaz iz trenutne situacije jeste samo vakcinacija.

"Verujem da će biti reči o kovid propusnicama"

Doktor Kon kaže da medicinski deo Kriznog štaba zastupa stav da treba uvesti restriktivnije mere u pogledu smanjivanja kontakata, koje bi podrazumevale skraćivanje radnog vremena, kao i da na deset dana bude otvoreno samo ono što je vitalno i esencijalno.

- Istovremeno smo tražili da se maksimizira kontrola sprovođenja mera uz korišćenje sankcija koje će se javno objavljivati. Tražili smo i da budu zabranjena javna okupljanja više od pet ljudi - sve što bi sprečilo masovno zaražavanje koje nam se dešava - kaže Kon.

Ističe da bi se i sa takvim merama rezultati videli brzo, ali da je činjenica da bi došlo samo do predaha, jer bi bez vakcinacije i sa popuštanjem mera ponovo došlo do podizanja broja zaraženih.

- Skeptičan sam da će takve mere biti usvojene, ali verujem da će o kovid propusnicama još biti reči i očekujem da će to postupno početi da se uvodi. Videćemo samo kako - kaže doktor Kon.

Kaže i da ne želi da priča o argumentima koji nisu u vezi sa medicinom jer epidemilozi, kako kaže, moraju da ukazuju na katastrofalnu situaciju.

- Ulazimo u šestu nedelju kada imamo preko 6.000 slučajeva dnevno, što je u jednom trenutku otišlo i na 8.500. To se nikada do sada nije desilo. Imamo trenutno u bolnicama najveći broj onih u teškom stanju. Situacija je takva da nema mesta i da se čeka satima - ističe Kon.

"Broj umrlih svakako daleko veći od registrovanog"

Doktor Kon napominje da dolazi zima, koja je inače pogodna za respiratorne viruse, kao i sezona slava, što je takođe prilično nepovoljno.

Ističe da se prestalo sa poštovanjem mera i da se prošle godine u ovo doba shvatalo da nije vreme za slavlja, ali da trenutno ne izgleda da će ponovo biti tako.  

- Ne možemo bez ozbiljnih razmišljanja o kontaktima i ozbiljnog poštovanja mera da očekujemo da će ovo da se zaustavi - upozorava doktor Kon.

Kaže da je broj umrlih svakako daleko veći od onog koji se registruje, što je posledica različitih načina praćenja.

- Jedno je ono što se registruje u toku samog događaja, a drugo su naknadne statističke analize na osnovu viška smrtnosti. Ne može da se menja metod i da se podaci iz drugog ubacuju u prvi, a i koriste se podaci koji su dostupni i u skladu sa zakonom. Ipak, da neko ne misli da se razlikujemo - umiranje je i kod nas na nivou sličnom kao i u mnogim drugim delovima sveta - naglašava Kon.

Kaže da virus traži prostor među osetljivima i da ih nalazi među onima koji imaju najviše kontakata - nevakcinisani starosti između 30 i 55 godina.

- Najmanje su vakcinisani oni ispod 30 godina i oni će tek najmasovnije da se zaražavaju jer virus stalno traži prostor. Posebno to važi i za mlade starosti od 12 do 18 godina. Formira se neka vrsta vršnjačke solidarnosti što je potpuno naopaka stvar. Stvara se utisak da je kul biti nevakcinisan - kaže doktor Kon.

(RTS)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

BONUS VIDEO:

Kako je porodiljama obolelim od korona virusa?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)