NA RESPIRATORU I TROJE DECE: Teška epidemiološka situacija, ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavljuje kovid-propusnice

B. RADIVOJEVIĆ

15. 10. 2021. u 09:00

U DVA kreveta, jedno pored drugog, u najvećoj kovid-bolnici u Srbiji, u Batajnici, ležali su majka (49) i sin (25). On živ, skinut sa respiratora, ona - izgubila bitku sa kovidom 19.

НА РЕСПИРАТОРУ И ТРОЈЕ ДЕЦЕ: Тешка епидемиолошка ситуација, министар здравља Златибор Лончар најављује ковид-пропуснице

Foto Z. Jovanović

Ovakve strašne slike nižu se iz dana u dan. Zajedno su umirali supružnici, roditelji... Što je najdramatičnije, samo u Institutu za majku i dete je čak troje dece na respiratoru i lekari im se bore za život.

- Nažalost, na respiratoru je beba od šest meseci i deca od 15 i 17 godina - kaže profesor dr Predrag Minić, iz Instituta za majku i dete. - Svi su životno ugroženi. Jedino je dečak od 17 godina malo gojazan, ostali nemaju nikakve druge bolesti. Deca od 15 i 17 godina nisu vakcinisana. Ovo su prva deca na respiratorima.

Po rečima dr Tatjane Adžić Vukičević, direktorke bolnice u Batajnici, samo u ovom kovid-centru trenutno je više od 830 pacijenata. Otvorene su dodatne jedinice poluintenzivne i intenzivne nege.

- Po troje, četvoro članova jedne porodice leže u ovom momentu zajedno u sobi - kaže prof. dr Adžić Vukičević. - Slobodnih kreveta nema. Popunjavamo samo ono što se oslobodi otpustom. Čim stavimo na našu grupu da smo otpustili izlečene, sva mesta se popune u roku od 15 minuta. Jutros sam pustila na kovid-grupu 20 mesta, i odmah sam informisana da više nemamo nijedno slobodno mesto. U sredu, i tokom noći, u Batajnici su primili 80 ljudi. Za prethodnih sedam dana čak - 485.

- Pola bolnice su nam novi pacijenti za samo sedam dana - kaže dr Adžić Vukičević.

Taj pritisak se oseća i u kovid-ambulantama u celoj zemlji. Doktor Ivanka Beoković, direktorka Doma zdravlja u Subotici, kaže da dnevno imaju od 250 do 300 pacijenata sa sumnjom na kovid. Od 1.800 pregledanih prošle nedelje, 511 je bilo pozitivno.

- Hitna pomoć sa terena prevozi pacijente već u poodmakloj fazi bolesti i oni nemaju vremana ni da prođu kroz našu respiratornu ambulantu, nego se direktno voze u bolničku albulantu - kaže Beokovićeva. - Dnevno se javlja i oko 200 dece, njih od 10 do 20 je pozitivno. Nije bilo tako u prethodnim talasima.

I pored ovako složene situacije nema masovnijeg interesovanja za vakcinu. u četvrtak je stigla nova isporuka "fajzera" - 121.680 doza, a i dalje smo u situaciji da imamo mnogo više vakcina nego zainteresovanih za imunizaciju.

- Umorili smo se od apela i upozorenja, prevelikog rada, truda, brige i neizvesnosti - kaže dr Adžić Vukičević. - Kada napravimo vizitu poraženi smo podacima koje dobijamo od pacijenata i vidimo iz medicinske dokumentacije. Više od 95 odsto njih nisu vakcinisani. Ovih pet odsto je vakcinisano jednom ili sa dve doze, najčešće u februaru i martu i trebalo je u septembru i oktobru da prime treću dozu, ali su se u međuvremenu razboleli.

U Batajnici troše enormno velike količine kiseonika. Doktorka Adžić Vukičević kaže da je to dokaz da se klinička slika obolelih u ovom talasu razlikuje od svih prethodnih.

- Praktično, svako ko uđe u bolnicu zahteva kiseonik, to je najmanje 9-10 litara ili 12-15 litara, a imamo bolesnike i na 50-60 litara - kaže direktorka Batajnice. - To je ogromna potrošnja i opterećenje čitavog sistema. U noći između utorka i srede primili smo devojku koja ima 21 godinu, a u sredu dečka od 26 iz Gornjeg Milanovca i mladića od 22 godine iz Beograda... Život je jako kratak i prolazan. Praktično, nemamo drugog izbora nego da zaštitimo sebe i druge i da se vakcinišemo.

Da nešto dodatno mora da se preduzme potvrđuje i ministar zdravlja Zlatibor Lončar. On kaže da je pitanje trenutka kada će se u Srbiji uvesti kovid-propusnice, a razlog je jednostavan - spasavanje ljudskih života:

- Smatram da ćemo morati, pre ili kasnije, da dođemo do kovid-propusnica. U velikoj većini zemalja to funkcioniše i radi. Mislim da neće biti nikakav problem da se kovid-propusnice kontrolišu i da će inspektor metodom slučajnog uzorka izdati prijavu objektu koji ne bude poštovao tu meru.Zalagaću se da to bude ozbiljna kazna koja će ih odvikavati od toga.

U Srbiji je virus u četvrtak potvrđen kod još 6.786 osoba, a od kovida je preminulo 54 obolelih.

- Ima i mnogo zaražene dece. Trenutno nema ni porodice ni škole gde neko dete nije pozitivno na kovid - kaže ministar Lončar.

ZA LOŠ SAVET ODE LICENCA

MINISTARSTVO zdravlja otvorilo je telefonsku liniju 064/88-11-405 posredstvom koje građani putem viber-aplikacije, mogu da prijave lekare koji pacijentima ne preporučuju vakcinaciju, bez jasnog, opravdanog i konkretno navedenog medicinskog razloga.

Sve nepravilnosti koje budu dostavljene putem ovog broja, biće procesuirane pred Sudom časti Lekarske komore Srbije. Ministar Zlatibor Lončar ističe da će LKS protiv lekara koji kaže pacijentu da ne treba da se vakciniše, pokrenuti proces i prijavu za ugrožavanje zdravlja i života ljudi, da će ići na Sud časti, što znači da će "verovatno izgubiti licencu". Ako lekar odbije da potpiše to što je savetovao pacijentu, i ti lekari će moći da budu prijavljeni, rekao je ministar.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere