RUSKO NAORUŽANJE NA SAJMU PARTNER 2021: Raketni sistemi, bespilotne letelice, avioni-amfibije u Beogradu (VIDEO)

Novosti online

12. 10. 2021. u 20:36 >> 20:36

IZLOŽBA „Rosoboroneksport“ AD, predstavljena na međunarodnom Sajmu „Partner-2021“ jedinstvena je prilika da se javnost upozna sa dostignućima ruske vojne tehnike.

РУСКО НАОРУЖАЊЕ НА САЈМУ ПАРТНЕР 2021: Ракетни системи, беспилотне летелице, авиони-амфибије у Београду (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Tim povodom generalni direktor ove kompanije Aleksandar Mihejev je istakao je da će ova manifestacija dati novi zamah rusko-srpskoj bilateralnoj vojno-tehničkoj saradnji

Štandovi sa ruskom vojnom opremom uvek su bili i ostali atrakcija na svim svetskim sajmovima naoružanja. Na ovogodišnjem desetom jubilarnom međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme u Beogradu, kompanija Rosoboroneksport predstavila je najnovije modele savremenog protivvazdušnog raketnog sistema „Viking“, bespilotne letelice „Orlan-10E“ i mnogofunkcionalnog aviona-amfibije Be-200, koji je je učestvovao u gašenju požara širom Evrope, i u Srbiji.

SNAŽNIJA SARADNjA RUSIJE I SRBIJE

Generalni direktor Rosoboroneksporta Aleksandar Mihejevjev rekao je da poslednjih godina zahvaljujući naporima i stavu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića nivo saradnje između naših zemalja je značajno porastao.

- Obim i spektar pitanja danas se značajno izdvajaju na evropskom tržištu i imaju stabilno pozitivan vektor rasta. Radimo na temama za sve vidove i rodove oružanih snaga u okviru direktnih isporuka proizvoda, industrijskog partnerstva, kooperacije, između ostalog i u interesu trećih zemalja, kao i u okviru uvoza srpskih proizvoda u Rusiju.

Glavna atrakcija na štandu je izviđačko-udarna bespilotna letelica „Orion-E, oklopno vozilo BT-3F, zatim napravljen na bazi najnovije unificirane borbene platforme „Bumerang“ oklopno vozilo K-16 kao i borbeno vozilo pešadije K-17. Takođe, jedinstveni na svetskom tržištu posetiocima su predstavljeni i lagani amfibijski tenk „Sprut-SDM1“, reaktivni višecevni bacač projektila „Tornado-G“, vozilo iz porodice „Tajfun-K“, kao i čamci projekta 031160E i BK-16E.

Foto: Printscreen/Jutjub

Ocenjujući ovogodišnju ponudu na Sajmu naoružanja ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko rekao je za Sputnjik da je izložba veoma zanimljiva ali da bi se u ovom slučaju oslonio na mišljenje ruskih stručnjaka koji su došli u Beograd i koji kažu da su srpski vojnotehnički proizvodi veoma jasan i naglašen napredak.

„Oni su rekli da je u odnosu na prošlu godinu, ovo velika razlika što svara dodatne pooljne uslove za našu biletarnu saradnju na višem nivou. Što se tiče isporuka sa naše strane imamo ugovor a biće još, i mi smo otvoreni za razgovor. Moguće je očekivati da će saradnja Srbije sa Rusijom postati još snažnija i uticajnija, i u Evropi i na celoj zemaljskoj kugli“.

ŠIROKA LEPEZA MUNICIJE

Na štandu Rosoboroneksporta svoje proizvode prezentuju ruska preduzeća. TPK „Argus-NB“ je izložio liniju termovizijskih nišana različite namene, „Dedal-NB“ AD optički i televizijski nišan, GK „Stilsoft“ autonomne komplekse za video o teplovizijsko posmatranje „AVANPOST“ i „MUROM“, kao i sistem za zaštitu i video posmatranje produženog perimetra „VIDEOZASLON“. Kompanija „Polus-ST“ je prikazala makete mobilnog alarmnog sistema „KAJMAN“ i sistem zaštite perimetra „Radio barijera“.

Na štandu su prikazane i makete 30 mm borbenog modula na daljinsko upravljanje 32V01 i 57 mm automatskog lakog topa AU-220M, koji su montirani na srpskoj oklopnoj tehnici. Po rečima ruskih stručnjaka ovo je sjajan primer i pokazatelj mogućnosti saradnje ruskih i srpskih proizvođača odbrambenih proizvoda.

U okviru ove jedinstvene ruske izložbe Rosoboroneksport je organizovao štandove za holdinge Državne korporacije Rosteh Tehnodinamika i Švabe. Kompanije u sastavu Tehnodinamike posetiocima sajma su prikazale široku lepezu municije za različite vrste oružja i vojne tehnike, dok je Švabe predstavila proizvode u okviru deverzifikacije proizvodnje proizvoda civilne namene.

rs.sputniknews.com

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju