DRONOVIMA KONTROLIŠU RAKETE KALIBAR: Bespilotne letelice poletele sa ruskih raketnih brodova

Novosti online

12. 10. 2021. u 17:13

RUSKI mornari su prvi put na vežbama koristili izviđačke dronove kako bi kontrolisali ciljanje krstarećih raketa „Kalibar“, saopštili su u pres službi Južnog vojnog okruga.

ДРОНОВИМА КОНТРОЛИШУ РАКЕТЕ КАЛИБАР: Беспилотне летелице полетеле са руских ракетних бродова

Foto: Tviter MO Rusije

- Posada malog raketnog broda ‘Veliki Ustjug’ Kaspijske flotile je u okviru godišnjih provera gađala iz raketnih kompleksa ‘Kalibar’. Vojnici su prvi put primenili nestandardni način kontrole pogađanja ciljeva dronovima ‘Orlan 10’ i ‘Eleron 3’, koje su lansirali sa raketnog broda „Dagestan, rekli su u Južnom vojnom okrugu.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije/Printscreen

Tekst potpisa

Naveli su i da primena dronova sa broda sa sobom nosi niz poteškoća. Između ostalog, na brodu su složni uslovi za poletanje i sletanje, jer se brod ljulja, ima ograničenu površinu startne pozicije, dron može da sleti na vodu i drugo. Pored toga, klimatski uslovi su nekada veoma loši, pa je, na primer, korišćenje drona otežano na visini iznad 1.500 metara prilikom udara vetra od 10 metara u sekundi.

Vojnici se suočavaju i sa problemima u obezbeđivanju stabilne veza sa dronom, kao i njegova navigacije u uslovima kada je reljef veoma složen ili su ispod letelice velika vodena prostranstva pa je teško pronaći mesto za sletanje.

rs.sputniknews.com

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024