JAČI OKLOP I UBITAČNI TOP: Projektant "Lazanskog" o novom srpskom oklopnjaku (FOTO)

Đ. M.

12. 10. 2021. u 17:58

BORBENO vozilo pešadije "Lazanski" je izazvao najveću pažnju posetilaca, medija i stranih vojnih delegacija na ovogodišnjem jubilarnom 10. sajmu naoružanja i vojne opreme Partner 2021.

ЈАЧИ ОКЛОП И УБИТАЧНИ ТОП: Пројектант Лазанског о новом српском оклопњаку (ФОТО)

Foto: Đ. M.

Sajam je za posetioce otvoren upravo otkrivanjem tog vozila, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i supruge i sina preminulog ambasadora i novinara Miroslava Lazanskog, po kom je vozilo i dobilo ime.

Tamara Lazanski o vozilu

Supruga pokojnog ambasadora Srbije u Rusiji Tamara Lazanski kratko je prokomentarisala za "Novosti" novo borbeno vozilo pešadije koje je predstavljeno na sajmu

- Ne razumem se u karakteristike vojne tehnike i vozila, ali smatram da je lepo što mu se država odužila i na ovaj način - rekla je ona.

"Lazanski"  je po gabaritima veći od prethodnika, "Lazara" i "Miloša", a pažnju je privukla i činjenica da je bolje naoružan od svojih prethodnika - daljinski upravljivom borbenom stanicom AU-220M "Bajkal" ruske proizvodnje.

- Od karakteristika najznačajnije je to što smo povećali nosivost. "Lazanski" sada može da nosi 36 tona, što je malo manje od tenka M-84, a daleko više od ostalih konkurentskih vozila u kategoriji 8X8. To nam je bio glavni cilj, da napravimo platformu za teške stvari. Zbog toga imamo zaštitu nivoa 5, koja štiti od municije kalibra 25 milimetara, i kupolu koja je teška više od 3 tone. To je ruska kupola firme "Burevesnik", sa topom od 57 mm - rekao je Dimitrijević.Na projektovanju ovog vozila radio je isti tim koji je stvorio "Lazara" i "Miloša". Član te uigrane ekipe, Bogdan Dimitrijević iz Kragujevca, rekao je za "Novosti" da je tokom rada na "Lazanskom" promenjena koncepcija borbenog oklopnjaka u odnosu na prethodne - vozilo je veće, pa vojnici u transportu sede okrenuti "licem u lice", što im omogućava da brže izađu iz oklopnjaka i stupe u akciju.

Dimitrijević je pojasnio da je kupola velike vatrene moći, poput "Bajkala" koji je montiran na "Lazanskog", do sada stavljana samo na guseničare, i da je ovo prvi put u svetu da jedan točkaš nosi sistem takve razorne moći.

"Lazanski" reklama i za Ruse

Ruski koncern "Burevesnik", proizvođač daljinski upravljive borbene stanice koja je montirana na "Lazanskom", planira da se promoviše na osnovu te činjenice, 

- Planiraju da u svom promotivnom materijalu predstave i "Lazanskog". Naše vozilo će upotrebiti u reklami - rekao nam je izvor upućen u razvoj ovog vozila.

- Planiramo da nastavimo sa razvojem ozbiljnih sistema na daljinsko upravljanje. Ovo je prva verzija, ali već radimo na različitim projektima. Ceo gornji deo vozila je modularan. Jednostavno se deo krova izvadi, sa sve kupolom, i moguće je montirati drugi sistem. Čak je moguće da na jednom vozilu, sa dobro obučenim tehničarima, za sat vremena zamenite borbenu stanicu, tačnije oružje - rekao je projektant Jugoimporta.

Dimitrijević sa ponosom ističe da je trend da se što više sistema proizvodi u našoj zemlji. 

- Od prvog "Lazara" do danas dobar deo sistema stranog porekla smo zamenili proizvodima domaćih firmi. Važno je da naši ljudi mogu da prave i izvoze te proizvode, a mi sa druge strane imamo veću slobodu kada srpske firme proizvode te sisteme - zaključio je on.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: PREDSTAVLjENO BORBENO VOZILO "LAZANSKI": Otvoren Sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2021"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!