SRBIJA AGRARNI CENTAR REGIONA: U Novom Sadu otvoren 88. međunarodni poljoprivredni sajam sa više od 800 izlagača

Z. GRUMIĆ

19. 09. 2021. u 08:35

POSLE gotovo dvogodišnje pauze zbog pandemije kovida 19, u Novom Sadu je juče počeo 88. međunarodni poljoprivredni sajam, na kojem će tokom sedmodnevnog trajanja svoje proizvode, usluge i druge potencijale predstaviti proizvođači i kompanije iz 17 zemalja sveta.

СРБИЈА АГРАРНИ ЦЕНТАР РЕГИОНА: У Новом Саду отворен 88.  међународни пољопривредни сајам са више од 800 излагача

Foto Tanjug

Otvarajući jednu od najznačajnijih manifestacija te vrste u Evropi, kojoj je ove godine zemlja partner Češka Republika, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić istakla je da je uspešno organizovanje ovog sajma u uslovima pandemije dokaz da život mora da se nastavi i da, živeći sa kovidom moramo da razvijamo našu privredu.

- Srbija će, sigurna sam, ovih dana biti centar regiona kada je reč o poljoprivredi i prerađivačkoj industriji, koje su od izuzetnog značaja za rast našeg bruto domaćeg proizvoda - rekla je ministarka Matić na svečanom otvaranju sajamskih priredaba koje će, kako je navela, u halama i na otvorenim prostorima okupiti više od 800 izlagača.

Foto Tanjug

Ministarka Matić je dodala da je sajam izuzetna prilika da se naši poljoprivrednici na licu mesta upoznaju sa najnovijim trendovima i tehnologijama u proizvodnji.

Neke od tih rešenja predstaviće i 13 čeških firmi koje kao izlagači nastupaju na štandu zemlje partnera poljoprivrednog sajma.

- Republika Češka prepoznaje prostor Zapadnog Balkana, pogotovo Srbiju, kao veoma značajne za saradnju u privredi i posebno u poljoprivredi. Srbija nudi velike mogućnosti za češke investicije - poručio je ambasador Češke Tomaž Kuhta.

Foto Tanjug

Prisutne na svečanosti u auli Novosadskog sajma pozdravio je i predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

- Srbija je najveći spoljnotrgovinski partner Republike Srpske i najveći investitor. Jaka Srbija je garant opstanka Republike Srpske - poručio je Višković.

Slobodan Cvetković, generalni direktor "Novosadskog sajma", za "Novosti" je rekao da će kapije Sajma biti za posetioce otvorene do 24. septembra, od devet do 19 časova.

Pojedinačne ulaznice koštaju 600 dinara, a kolektivne 400 dinara. Za penzionere, decu od sedam do 12 godina, kao i za đake i studente u kolektivnim posetama karta košta 250 dinara.

Otvaranje Ministarka Tatjana Matić juče u Novom Sadu, Foto Tanjug

KVALITET

NA otvorenom sajamskom prostoru i u halama priređene su bogate izložbe poljoprivredne mehanizacije, stoke i stočnih genetskih potencijala, organskih proizvoda i onih sa oznakom geografskog porekla i oznakom "Srpski kvalitet"...

Foto Tanjug

NAPREDAK

VEOMA je važno to što se poljoprivredni sajam ponovo održava u punom obimu, gotovo jednodušno ističu posetioci prvog dana manifestacije.

- Znači mi mnogo, pre svega da na licu mesta vidim napredak mehanizacije. Mašine i alati su mnogo poskupeli u poslednje vreme, što mali poljoprivredni proizvođači teško mogu da prate. Novi traktor je skoro duplo skuplji od onog koji smo proizvodili nekad u Rakovici, a nije bolji - kaže za "Novosti" Tomo Veljić iz Veternika.

BRZO TESTIRANjE

VAKCINISANI posetioci prilikom ulaska pokazuju potvrdu o cepljenju, a oni koji to nisu, moći će da uđu u krug sajma uz potvrdu o preležanom kovidu 19, negativan PCR test ili negativan antigenski test.

- Obezbedili smo, u saradnji sa gradom, brze antigenske testove koji su uračunati u cenu ulaznice. Testiranje se obavlja prilikom ulaska u sajamski krug, a ta procedura ne traje duže od desetak minuta - kažu na Novosadskom sajmu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni