GUJON SA STUDENTIMA OBELEŽIO DAN SRPSKOG JEDINSTVA: Za Srbe zastava označava slobodu - Poštuju je i ističu svuda (FOTO)

M. S.

15. 09. 2021. u 11:39

DIREKTOR Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je sa studentima u Studentskom gradu obeležio Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

ГУЈОН СА СТУДЕНТИМА ОБЕЛЕЖИО ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА: За Србе застава означава слободу - Поштују је и истичу свуда (ФОТО)

Foto: M.S.

Veliki broj mladih akademaca okupio se na platou Studenjaka da zajedno sa Gujonom obeleži ovaj dan.


On je najpre čestitao svima veliki praznik i podsetio na važnost ovog datuma za srpsku istoriju i srpski narod.

- Lep je Vaš Studenjak - počeo je Gujon.


Istakao je da po rođenju nije Srbin, ali da biti Srbin ne znači samo živeti u Beogradu, Kragujevcu... već imati svoj identitet, svoje pismo, svoje simbole, a to su himna i zastava. Trobojka. Sve to je ono što čini ljude Srbima. Sve to je jedno veliko bogatstvo. Osećati se kao Srbin.

- Tamo gde su velike tenzije, na jugu naše zemlje, na Kosovu i Metohiji, kao i u Bosni i Hercegovini i tako dalje, za Srbe zastava označava slobodu. Poštuju je i ističu svuda - rekao je Gujon.

- Danas se na simboličan način potpisuje u Beogradu Zakon o zaštiti ćirilice. Taj zakon će važiti i u Srbiji i u Republici Srpskoj.

Arno Gujon je sa prisutnima podelio jednu anegdotu:

- Kada je 2008. godine zapaljen administrativni prelaz Jarinje, sa jednim prijateljem trebalo je da uđemo na KiM i dostavimo humanitarnu pomoć, međutim morali smo sporednim putem, po šumi usred noći. Došli smo do nekog sela i nismo znali da li je to srpsko ili albansko selo. Videli smo u daljini sa obe strane puta kao se vijore zastave. Kad smo videli da su to trobojke - srpske zastave, odmah nam je laknulo. Zato što je ta zastava simbol slobode, sigurnosti. Znali smo da smo među svojima. I to sam osetio tada.

Od tada, svaki put kad vidim trobojku - znam da stižem kući - istakao je Gujon.

Studenti su Gujona pozdravili velikim aplauzom i nakon zajedničkog fotografisanja ostali da sa njim razgovaraju o značaju obeležavanja ovog dana i planovima rada Kancelarije za mlade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april