ISTORIJSKI DODATAK - U BEOGRADU POSEJANO SEME MIRA: Traganje za rešenjem koje je dovelo do zaustavljanja dva građanska rata u bivšoj Jugoslaviji

Slobodan Kljakić

14. 09. 2021. u 17:14

BEOGRADSKA izdavačka kuća ,,Treći milenijum“ upravo je objavila obimnu, dvotomnu knjigu, dnevnik grčko–američkog političara Krisa Spiroua ,,Put u Dejton u potrazi za mirom“, čiji je podnaslov ,,Dnevnik jedanaestog Srbina – istinita priča“.

ИСТОРИЈСКИ ДОДАТАК - У БЕОГРАДУ ПОСЕЈАНО СЕМЕ МИРА: Трагање за решењем које је довело до заустављања два грађанска рата у бившој Југославији

Foto Arhiva/EPA

,,Jednaesti Srbin“ nije zagonetna šifra, nego poruka autora na samim koricama knjige da je Spirou bio član Srpsko-jugoslovenske delegacije na mirovnim pregovorima u vojnoj bazi Dejton, Ohajo, SAD, 1995. godine. Za člana delegacije imenovao ga je ondašnji predsednik Slobodan Milošević.

GOTOVO tri decenije posle postignutog dogovora o prekidu rata u Bosni i Hercegovini – tog međunarodno garantovanog ugovora o miru koji je već godinama na udaru s raznih strana – Kris Spirou, kao prvorazredni svedok i učesnik, upoznaje javnost s pozadinom tog uistinu mukotrpnog mirovnog procesa.

POREKLOM iz Tesalije, Spirou je kao trinaestogodišnjak 1956. emigrirao iz Grčke u SAD, da bi vrlo brzo počeo da se uspinje stepenicama američke politike, kao član Demokratske stranke u Nju Hempširu. Već 1970. biran je za člana i vođu demokrata u Predstavničkom domu u ovoj saveznoj državi SAD, a iste godine predsednik Ričard Nikson ga je imenovao za člana Upravnog odbora Nacionalnog centra za dobrovoljno delovanje Bele kuće.

Foto Arhiva/EPA

Demokratski kandidat za guvernera Nju Hempšira bio je 1984, a od 1991. do 1994. godine pradsedavajući Demokratske partije. Uticala je na to i činjenica da je bio predsednik elektora u Nju Hempširu kada je Bil Klinton 1992. pobedio na predsedničkim izborima.

Iz niza odgovornih dužnosti na kojima se Kristos Kris Spirou kalio, ne samo u SAD, pomenimo i da je od 1994. do danas predsednik i predsedavajući Upravnog odbora Helensko–američke unije sa sedištem u Atini, od 1995. predsednik Međunarodne zajednice za Aja Sofiju, počasni predsednik Helensko–američkog univerziteta od 2012. godine.

Knjigu svedočanstava ovog autora, u kojoj iznosi senzacionalna saznanja, nepoznate dokumente i upečatljive opise ličnosti i zbivanja, posebno karakteriše jedna važna činjenica – Kris Spirou je neprekidno bio posvećen zadatku da zabeleži svaki detalj za koji je bio uveren da ga treba poveriti papiru, kako ga ne bi prekrio zaborava. Već to je više nego dovoljna garancija da će se čitalac suočiti s mnogim nepoznatim detaljima o dejtonskom mirovnom procesu i o velikoj, dramatičnoj borbi da dođe do potpisivanja mirovnog ugovora kojim je 1995. konačno obustavljen rat u Bosni i Hercegovini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...