PRVO SMS, PA TREĆA DOZA: U Srbiji danas počinje davanje buster vakcine protiv korone, građani mogu da biraju koju će da prime

B. RADIVOJEVIĆ

17. 08. 2021. u 07:45 >> 07:46

NA isti način kao što su zakazivane prve dve, građani će - SMS porukom ili mejlom, biti pozivani da prime treću dozu antikovid vakcine, čije davanje u Srbiji zvanično počinje danas.

ПРВО СМС, ПА ТРЕЋА ДОЗА: У Србији данас почиње давање бустер вакцине против короне, грађани могу да бирају коју ће да приме

Treća doza primaće se i na Beogradskom sajmu / Foto Z. Jovanović

Ta buster doza kojom bi trebalo da se pojača postvakcinalni imunitet ni za koga nije obavezna, ali će, kako je u ponedeljak najavljeno iz Vlade Srbije, moći da je prime svi koji to žele. Treći put rukav će se zavrtati u domovima zdravlja, u Beogradu i na Sajmu, u Hali 11, a građani će sami birati koju vakcinu žele.

Za treću dozu građani ne treba da se prijavljuju samoinicijativno, pre nego što dobiju poruku e-uprave. U toj poruci biće i link koji će ih voditi do sadržaja sa svim detaljima vezanim za buster dozu, koja će se davati najmanje 180 dana posle druge.

Nacionalno telo za imunizaciju (NITAG) preporučilo je u poslednjoj dekadi jula da treća doza bude RNK vakcina, kakve su nama dostupne "Fajzerova" i "Modernina", koja se očekuje u oktobru. Stručnjaci su zatim "licitirali" da li da to bude ista vakcina kao prve dve, ili cepivo drugog proizvođača, i zvanično je građanima, bar kako je u ponedeljak saopštila Vlada, ostavljeno da biraju koju vakcinu će da prime. To će, na mestima za vakcinaciju, reći lekaru, a u ponudi su, navedeno je vakcine četiri proizvođača: "Fajzerova", "Sinofarmova", "Astra Zenekina" i ruski "sputnjik V".

I profesor dr Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad i članica Kriznog Štaba, i dr Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja Savski venac i rukovodilac vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu, potvrdili su da postoji samo jedan izuzetak - ko je primio "sputnjik V", čija se prva i druga komponenta razlikuju, treći put, ako opet želi rusku vakcinu, mora da primi prvu komponentu.

Novosti

Najviše nedoumica imaju vakcinisani sa dve doze "sinofarma", a stručnjaci, bar zasad, nisu razjasnili njihove dileme, i ostavili su im mogućnost (neki čak i preporučili da opet prime kinesku vakcinu) ili da izaberu neku drugu. Vakcinisane kineskom vakcinom u velikom broju zbunjuje činjenica da su testovi kasnije pokazali da imaju mali broj antitela, pa i da ih uopšte nemaju. Iako stručnjaci tvrde da to nije dokaz da vakcina "ne radi", jer se računa i na ćelijski imunitet, neke zemlje koje su posle prve dve kineske, davali i treću dozu istog proizvođača, promenile su praksu pa sada posle dva "sinofarma" daju RNK vakcinu, kao što je slučaj u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

- Preporuka je da treća doza bude ista kao i prve dve, ali svako može da bira koju će, osim u slučaju ruke vakcine "sputnjik V" - kaže dr Zoran Bekić.

Doktorka Kisić Tepavčević objašnjava da je u zemljama koje su već dale treću dozu (Turska, Emirati, Velika Britanija, Mađarska) bilo raznih kombinacija.

- Recimo, u Turskoj je 6,5 miliona ljudi dobilo vakcine i rezultati istraživanja koji će se objaviti za nekoliko dana govore u prilog tome da je nešto veća efektivnost pokazana tamo gde su recimo primenjene tri doze kineskog proizvođača u odnosu na kombinaciju kineske i "Fajzerove" vakcine - navela je Kisić Tepavčevićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri