DA LI ĆEMO MOĆI DA PUTUJEMO U EU? Ovo su uslovi da Srbija ostane na "zelenoj listi"

Novosti online

10. 08. 2021. u 11:58

SRBIJA će ostati na tzv. zelenoj listi zemalja za koje će važiti preporuke Saveta Evrope o slobodnim putovanjima u EU.

ДА ЛИ ЋЕМО МОЋИ ДА ПУТУЈЕМО У ЕУ? Ово су услови да Србија остане на зеленој листи

Foto: pixabay

Države članice Evropske unije imale su rok do juče u 18 časova da podnesu primedbe, a kako to niko nije učinio, preporuka da Srbija ostane na listi za neobavezna putovanja, ostaje na snazi do kraja avgusta.

Podsetimo, Savet EU uvrstio je Srbiju na listu zemalja čiji građani treba da imaju mogućnost neobaveznih putovanja u 18. juna. Prema ažuriranoj preporuci Saveta, države članice su imale mogućnost da odluče o ukidanju ograničenja putovanja građanima Srbije. Tada su mnoge zemlje EU otvorile vrata vakcinisanim putnicima iz naše zemlje, ali i nevakcinisanima koji prilože negativan test na kovid ili potvrdu o preležanoj bolesti.

 

Uslovi su sledeći:

- Ne više od 75 novih slučajeva kovida 19 na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana. Trenutno imamo 6,3, a da bismo imali više od 75

- Stabilan ili opadajući trend novih slučajeva u ovom periodu u odnosu na prethodnih 14 dana.
- Više od 300 testova na 100.000 stanovnika sprovedenih u prethodnih sedam dana, pod uslovom da su podaci dostupni Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).
- Ne više od četiri odsto pozitivnih testova u odnosu na sve testove na kovid 19 sprovedene u prethodnih sedam dana. Podaci takođe moraju biti dostpuni Evropskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti.
- Priroda virusa prisutnog u nekoj zemlji, posebno je važno da li su otkrivene varijante od interesa ili zabrinutosti.
- Ukupan odgovor zemlje na kovid 19, uzimajući u obzir dostupne informacije, uključujući aspekte kao što su nadzor, praćenje kontakata, obuzdavanje epidemije, lečenje i izveštavanje, kao i pouzdanost informacija i, ako je potrebno, ukupna prosečna ocena regulatornog tela za Međunarodne zdravstvene propise (IHR).
- Takođe, treba uzeti u obzir napredak u vakcinaciji stanovnika protiv virusa.

Koliko obolelih moramo da imamo da "ispadnemo" sa liste?

Prosek obolelih u poslednje dve nedelje iznosi 436, što znači da trenutno imamo 6,3 obolelih na 100.000 stanovnika, premda se u Srbiji beleži pogoršanje epidemijske situacije.

Juče je zabeležen porast novoobolelih, tačnije 752 i četvoro preminulih, a najave su i da postoje bojazni da bi u narednih par nedelja ovaj broj mogao da postane četvorocifren. Ali, da bi Srbija bila skinuta sa liste potrebno je da ima 5.200 obolelih dnevno.

Dr Branislav Tiodorović za pogoršanje situacije krivi činjenicu da se najviše obolelih vraća upravo iz Grčke i Hrvatske. Prema njegovim rečima, porast broja novozaraženih koji se trenutno beleži nije iznenađujući, imajući u vidu povratak velikog broja srpskih turista iz zemalja u kojima je epidemijska situacija dosta lošija, a u kojima se ne poštuju mere zbog čega je potrebna rigoroznija kontrola.

Šta dobijamo ostajanjem na tzv. zelenoj listi?

Prvenstveno, mogućnost turističkih putovanja odnosno putovanja koja ne podrazumevaju stalan boravak u određenoj zemlji ili boravak članova bliske porodice.

Opet napominjemo da je preporuka Evropske unije mnogim zemljama dala "vetar u leđa" da olakšaju režim ulaska u svoje zemlje, dok se druge uprkos tome nisu predomislile. Najbolji primer za to je Italija, koja je Srbiju tek nedavno stavila na "D" listu, zemalja srednjeg rizika.

To znači da će putnicima iz Srbije za ulazak u Italiju biti potreban negativan PCR ili antigenski test ne stariji od 72 sata, samoizolacija od pet dana i negativan PCR ili antigenski test po završetku samoizolacije. Samoizolaciju mogu da izbegnu oni koji ulaze u zemlju zbog poslovnih razloga pod posebnim bezbednosnim protokolima, kao i oni koji su državljani ili rezidenti država članica EU.

S druge strane, pozitivan primer je Grčka, koja je otvorila vrata Srbiji i usvojila Digitalni zeleni sertifikat, kao i PCR, i antigenski test. Kipar je takođe oberučke prihvatio srpske turiste, ali i daleka Španija. Od zemalja Zapadnog Balkana, Mađarska je kao članica EU dozvolila nesmetan ulazak građana Srbije, kojima ne traži ni sertifikat o vakcinaciji, a ni negativan test na kovid.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)