U ZNAK SEĆANJA NA BLAŽENOPOČIVŠEG MITROPOLITA AMFILOHIJA: U Osojanu održan prvi “Đedov sabor”

D.Z.

07. 08. 2021. u 16:45

MITROPOLIT crnogorsko-primorski Joanikije i episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva služili su danas, 7. avgusta, Svetu arhijerejsku Liturgiju u Crkvi Svetog arhangela Gavrila u Osojanu kod Istoka, kojom je počeo treći dan "Đedovog sabora" posvećenog blaženopočivšem Mitropolitu Amfilohiju, kojim Srbi iz ovog metohijskog mesta beležavaju dvadesetu godišnjicu povratka svojim ognjištima.

У ЗНАК СЕЋАЊА НА БЛАЖЕНОПОЧИВШЕГ МИТРОПОЛИТА АМФИЛОХИЈА: У Осојану одржан први “Ђедов сабор”

Foto: D.Z.

Vladika Teodosije je zahvalio Mitropolitu Joanikiju što je došao u Osojane da zajedno služe Svetu Liturgiju na jubilarni dan, dvadeset godina od povratka meštana u ovo selo 2001. godine, i za svu ljubav prema našim svetinjama na Kosovu i Metohiji i našem napaćenom narodu koji istrajava u podvigu opstajanja na ovim svetim prostorima.

- Hvala ti što si produžio božansko deelo našeg dragog Mitropolita blaženog spomena Amfilohija, koji je pre dvadeset godina ovde služio Svetu liturgiju i ukrepio ovaj narod Božiji na nemogući podvig obnove, povratka i vaskrsenja ovoga sela i života na ovim prostorima - kazao je vladika Teodosije koji se u besedi zahvalio blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju za svu ljubav koju je imao prema svetinjama na Kosovu i Meothiji i kako je kazao našem napaćenom narodu koji istrajava na ovim prostorima, dok je reči utehe nade i ohrabrenja narodu na Kosovu uputio i vladika Joanikije.On je kazao da je blaženo počivši mitropolit bio čovek Božije i Vidovdanske svetlosti, koji je video tajnu ali i smisao kosovskog raspeća i koji je neizmerno voleo Kosovo i Metohiju.

Foto: D.Z.

-Đedo je vojevao za crkvu Božiji za svetu veru pravoslavu, za svetinje i svoj narod. On je sada od kada je otišao još prisutniji a njegove reči se pominju i pamte a njegovo delo se još više svetli-kazao je u besedi mitropolit Amfilohije dodajući da je veličanstveni povratak u Osojane opevan je u mnogim pesmama pesnika sa Kosova i Metohije jer je taj povratak dostojan poezije i istorije.

Inače, u Osojane se od 2001. godine vratilo i opstalo oko 350 Srba dok u ovom selu danas živi oko osamdeset dece

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda