NOVI PROTEST ADVOKATA: Nezadovoljni jer je javna rasprava o izmenama Zakona o parničnom postupku nastavljena

Vojislava Crnjanski Spasojević

30. 06. 2021. u 17:58

GRUPA advokata zakazala je za sutra novi protest, u 10 časova, ispred Advokatske komore Srbije, nezadovoljna jer nije prekinuta javna rasprava povodom izmena Zakona o parničnom postupku.

НОВИ ПРОТЕСТ АДВОКАТА: Незадовољни јер је јавна расправа о изменама Закона о парничном поступку настављена

Foto: N. Skenderija

Takođe su nezadovoljni zato što je, suprotno odlukama Skupština AK Beograda, AK Zaječara, AK Kragujevca i AK Šapca, Komora Srbije (AKS) odlučila da nastavi rad u okviru Radne grupe Ministarstva pravde na spornom nacrtu.

Oni tvrde da su predstavnici u toj Radnoj grupi lica predložena od predstavnika Advokatske komore kojima je istekao mandat ili su sami podneli ostavke da ne bi bili opozvani.

- Ministartsvo pravde predložene izmene opravdava Akcionim planom za poglavlje 23 i Listom Svetske banke za lakoću poslovanja. Ova lista je, međutim, ukinuta u septembru 2020. godine - kažu advokati.

Kako se slaže cela branša, uključujući i zvanične predstavnike advokature, u najavljenom ZPP najspornije su najavljene obustave sudskih postupaka u kojima nisu plaćene sudske takse, što pravni zastupnici ocenjuju kao uskraćivanje pristupa pravdi za siromašne. Takođe je, kažu, sporna retroaktivnost odredbi, suprotna Ustavu, ali i obavezna elektronska korespodencija sa sudom, kao i to što će kod zahteva o izuzeću sudije praktično odlučivati sam sudija, uz mogućnost da kazni stranku ako proceni da je zahtev podnet sa ciljem odugovlačenja postupka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju