SUTRA JE NAJTOPLIJI DAN OVE GODINE: Upozorenje meterologa Todorovića - evo kakvo nas vreme čeka za leto

Novosti online

23. 06. 2021. u 19:40

VREMENSKA prognoza meteorologa Nedeljka Todorovića nam pokazuje da će sutra biti najtopliji dan od početka godine, vreliji čak nego u tropima.

СУТРА ЈЕ НАЈТОПЛИЈИ ДАН ОВЕ ГОДИНЕ: Упозорење метеролога Тодоровића - ево какво нас време чека за лето

Foto: Printscreen/windy/Jutjub/Jutarnji Program TV HAPPY

- Sutra bi trebalo da bude taj najtopliji dan sa maksimalnim temperaturama od 35 do 38 stepeni, slično kao danas, možda u dva, tri mesta bude 39, npr. u Ćupriji, Kraljevu, a u Beogradu će biti 38 stepeni, znači oko dva više nego danas - upozorio je meteorolog.

Todorović je podsetio da je najviša temperatura bila izmerena u Smedervskoj Palanci 24. jula 2007. godine od 44,8 stepeni, kada je u Beogradu bilo 43,6 stepeni.

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije skrenuo je pažnju da mi sve vreme pogrešno koristimo termin "tropski talas".

- U Tropima, ekvatorijalnoj zoni, tamo ovakvih temperatura nema. Tamo su niže temperature, uglavnom između 30 i 35 stepeni, a kod nas u Evropi prelaze te tropske temperature od 35 stepeni - objasnio je naš gost i ponovio da se temperatura vazduha meri na osunčanom, ne u senci, na travnatom terenu i da ne sme da bude zgrada u blizini i na dva metra.

Vreme za leto - toplije nego prošlo

On je naglasio da će ovo leto biti toplije nego prošlo, sa više dana ekstremno visokih temperatura.

- 2017. ih je bilo 27, 2018. ih je bilo 0, 2019. pet, a prošle svega dva. Ove godine očekujem od sedam do deset vrelih dana - podsetio je on.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

JUBILEJ PROGRAMA „ZAJEDNICI ZAJEDNO“: NIS obeležava 15 godina podrške lokalnim zajednicama