VULIN PORUČUJE: Srbija nije parking za migrante

Novosti online

18. 06. 2021. u 18:51

MINISTAR unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin, koji je danas sa komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije Ilvom Johanson na Graničnom prelazu Dimitrovgrad ka Bugarskoj obeležio početak zajedničkog rada pripadnika Fronteksa i granične policije Srbije.

ВУЛИН ПОРУЧУЈЕ: Србија није паркинг за мигранте

Foto: MUP

Kako je ministar istakao, Evropska unija i Srbija imaju zajedničkog neprijatelja - kriminal, korupciju, narko-dilere i iregularne migracije, protiv kojih se moraju zajedno boriti.

- Saradnja sa evropskom Agencijom za graničnu i obalsku stražu Fronteks je saradnja koja je veoma korisna za Srbiju, ali istovremeno korisna i za Evropsku uniju - rekao je ministar Vulin.

Foto: MUP

Kako je istakao, svaki migrant koji je zaustavljen na srpskoj granici je migrant manje u Beču ili Berlinu.

- Svaki kilogram heroina koji zaustavimo ovde je kilogram manje na našim ulicama, ali i na ulicama evropskih gradova. Svaki terorista koga pronađemo zajedničkim radom Fronteksa i srpske granične policije na našim granicama je terorista manje na našim ulicama, ali i na ulicama evropskih gradova - istakao je ministar Vulin.

Ministar Vulin je naglasio da Srbija nije i ne može biti parking za migrante.

- Zaustavljajući ih zajedničkim radom Fronteksa i srpskih graničara, i na ovoj granici, oni neće biti u mogućnosti da ilegalno prelaze granicu, neće doći u Srbiju i produžiti svoj put ka Zapadnoj Evropi - naveo je srpski ministar policije.

Foto: MUP

Ministar Vulin je rekao da će, zahvaljujući pomoći Fronteksa, srpska policija moći da koristi i njihove kapacitete, ne samo kada je u pitanju borba protiv iregularnih migracija, već i kada je u pitanju i borba protiv prekograničnog kriminala, šverca i svih onih oblika kriminala koji su karakteristični za granične pojaseve.

- Sve što Evropa pomogne i uradi da granica Srbije bude sigurnija i jača, to će i stabilnost i mir u Evropi biti izvesniji i sigurniji. Živimo u istom svetu, imamo iste neprijatelje, moramo se protiv njih i boriti - poručio je ministar Vulin.

Komesarka Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije Ilva Johanson istakla je da je zajednički rad Fronteksa i srpske granične policije važan za sprečavanje međunarodnog, prekograničnog i drugih vidova kriminala, kao i ilegalnih ulazaka.

Foto: MUP

- Zadovoljna sam i lično sam veoma srećna što sam danas ovde. Ilegalne migracije se odvijaju preko granice i zato je jako važno da radimo zajedno na sprečavanju takvih ilegalnih aktivnosti. Ponosna sam na Fronteks, koji je Agencija od koje svi mnogo očekujemo i koja svakim danom sve više napreduje u svojim aktivnostima - rekla je Johanson.

Kako je istakla, Evropska unija je spremna da produbi svoju saradnju sa Srbijom u sprečavanju svih oblika kriminala i ilegalnih migracija.

Istakavši da je zadovoljna dosadašnjom saradnjom i da se raduje njenom daljem unapređenju, Johanson je izrazila spremnost da se razmotre mogućnosti proširenja zajedničkih aktivnosti i na druge granične prelaze u Srbiji.

Foto: MUP

Predstavnik Fronteksa Zoltan Nađ istakao je da će pripadnici ove Agencije zajedno sa kolegama iz Srbije raditi na sprečavanju svih vidova kriminala, krijumčarenja droga, sprečavanja nelegalnog ulaska u zemlju kao i drugih vidova prekograničnog kriminala.

- Naš glavni fokus biće sprečavanje krijumčarenja ljudi i ilegalnih migracija u zemlji - poručio je Nađ, naglasivši da su prisustvo ministra Vulina i komesarke Johanson u ovoj operaciji od posebnog značaja za ceo region.

Mile Jandrić, načelnik Uprave granične policije, istakao je da su pripadnici UGP-a spremno dočekali kolege iz Fronteksa i naglasio da će svi zadaci koji su pred njima biti profesionalno i korektno odrađeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)