"SRPSKI NAROD ZNA KO SU MU PRECI I SVETITELJI" Patrijarh Porfirije: Ne pristajemo na tvrdnje da nismo čovekoljubivi!

Tanjug

10. 06. 2021. u 22:29

NE pristajemo da prihvatimo ono što neki, bilo ko da su, zlonamerno, pa neka bude i ne poznajući nas, kažu da smo najgori i da nismo čovekoljubivi, poručio je večeras patrijarh srpski Porfirije.

СРПСКИ НАРОД ЗНА КО СУ МУ ПРЕЦИ И СВЕТИТЕЉИ Патријарх Порфирије: Не пристајемо на тврдње да нисмо човекољубиви!

Foto: N.Skenderija

Obraćajući se pravoslavnim vernicima u Hramu Svetog Save, a nakon molebana koji je održan u okviru obeležavanja gradske slave - Spasovdana, Porfirije je poručio da takve tvrdnje pojedinih nisu u skladu sa našom pravoslavnom verom.

- Ne pristajemo na to ne zato što mislimo da smo bolji od drugih, nego zato što znamo da nas je Gospod obezgraničio, zato što u njega verujemo verom Jevanđeljskom govoreći uvek: ''Verujem Gospode, pomozi mome neverju, ali uzdamo se u tebe slabi i nemoćni, uzdamo se u tvoju ljubav -  rekao je Porfirije.

Patrijarh je poručio da je današnjom litijom i okupljanjem pod kriptom hrama našeg rodonačelnika Svetog Save, srpski narod pokazao da zna ko je, odakle je i kuda ide.

- Nije nama potrebno da nam bilo ko objašnjava, jer mi znamo svoje ime i prezime, ko su nam otac i majka, znamo ko su naši preci i svetitelji. Znamo pod čijim hramom smo se našli i znamo da je naše ime i prezime Rastko Nemanjić - rekao je Porfirije.

Kaže da je to ime našeg zastupnika pred Bogom i dodao da je Rastka uobličio Hrist, a da je Sveti Sava uobličio naš narod.

Ističe i da nije slučajno što je pre 800 godina, upravo na Spasovdan, Sveti Sava u Žiči održao svoju besedu i da je tada srpski narod razumeo "Hristovu reč".

- Mi smo razumeli da hoćemo da budemo jedno sa Hristom, da hoćemo da budemo jedno sa sobom, da hoćemo da budemo jedno svi - naveo je Porfirije.

Poručio je da su svi umorni od podela, ružnih reči i loših vesti i dodao da je uveren da ima milijardu puta više lepih vesti od onih loši, jer, kaže, "znamo da smo Hristovi".

Porfirije je naveo da su u današnjoj litiji i molebanu prisustvovali iguman manastira Hilandar otac Metodije i iguman Studenički otac Tihon.

Zamolio je sve igumane da se mole za srpski narod, da se mole za Beograd i čitav svet.

- Da se mole da ovaj grad uvek, kao što na grbu ima otvorenu kapiju, ima za sve ne samo otvorene kapije, već i otvorena srca i duše, da svi koji u ovaj grad dođu osete se da su domaći. Da svi ljudi nezavisno od toga kako se mole, kom narodu pripadaju osete ne samo da su dobrodošli, nego i da su naša braća, a da isto tako svaki sukob i nevolja krene putem umanjenja - zaključio je Porfirije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)