CRVENI ALARM ZA SRBIJU NAREDNA TRI DANA: Visok UV indeks, evo u kojim gradovima će biti najopasnije

Novosti online

07. 06. 2021. u 18:33

U NAREDNA tri dana nivo UV zračenja označen je narandžastom i crvenom bojom, što znači da je u pitanju „visok“ i „vrlo visok“ nivo zračenja.

ЦРВЕНИ АЛАРМ ЗА СРБИЈУ НАРЕДНА ТРИ ДАНА: Висок УВ индекс, ево у којим градовима ће бити најопасније

Foto: Depositphotos

Prema rečima lekara visok UV indeks znači da sunčevi zraci mogu izazvati opekotine, ali i biti kancerogeni. Poseban apel upućuje se rizičnim grupama ali i deci

Iako za početak juna nije karakteristično da nivo UV zračenja bude visok, ipak, dešava se. Lekari savetuju izbegavanje sunca od 11 do 17 časova u naredna tri dana, ali ako je neophodno da izlazite napolje, obavezno nanesite zaštitnu kremu i zaštite glavu i oči.

Šta konkretno može uraditi koži „crveni“ i „narandžasti“ nivo zračenja , pitali smo prof.dr Danicu Tiodorović, dermatolog-onkologa, koja objašnjava da u naredna tri dana moramo biti obazrivi kada je boravak na otvorenom u pitanju.

- Svako izlaganje na suncu može biti opasno, konkretno, narandžasti i crveni nivo nas upozorava da se ne izlažemo suncu jer ako nismo zaštićeni možemo zadobiti opekotine, ali svakako deluje kancerogeno, pa se savetuje oprez. U narednim danima izlazite samo ukoliko je neophodno, i to uz obaveznu fizičku zastitu, po mogućnosti nosite šešir sa širokim obodom, naočare za sunce sa uv zastitiom, košulje dugih rukava. Na otkrivene delove potrebno je naneti fotoprotektivnu kremu sa SPF 50, UVA/UVB zaštitom i naravno unošenje tečnosti - kaže profesorka Tiodorović.

U rizične grupe spadaju deca, ali i osobe svetle puti, kao i oni koji već imaju problem sa kožom ili imaju melanom.

- Decu ne izlažite suncu ako to nije nužno, i obavzeno ih zaštitite na sve načine. Sve to važi i za rizične grupe, dodaje profesorka Tiodotrocić.

Visok UV indeks očekuje se na severu Srbije, od Palića do Beograda, Smederevske Palanke, Loznice i Valjeva, do Negotina. Vrlo visok UV indeks biće zabeležen u Banatskom Karlovcu, Vršcu i Velikom Gradištu.

Nešto niži UV indeks beleži se u Ćupriji i Kruševcu, dok će umerneo zračenje biti u Nišu, Leskovcu, Dimitrovgradu, Peći, Prizrenu, Prištini, Vranju, ali i u centralnim delovima - od Požege,Zlatibora, Sjenice, Kopaonika, do Kraljeva.

Tokom sutrašnjeg dana svi delovi naše zemlje biće "narandžasti" (visok UV indeks) i "crveni" (vrlo visok), te se najjači indeks (8) očekuje u Loznici, Sjenici, Kruševcu, Ćupriji i Vranju. Prekosutra, najveće zračenje (8) biće u Sjenici, Kruševcu i Ćupriji, ali i u Leskovcu i Prištini.

(Žena.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)