ŠTA DA URADITE KADA VAS UHVATI NEVREME: Nakon što je dečaka udario grom Đorđe Đurić objasnio kako da se ponašate tokom oluja sa grmljavinom

Novosti online

07. 06. 2021. u 18:52

STRAVIČNO nevreme koje je pogodilo juče Srbiju odnelo je i jednu žrtvu, kada je dečaka udario grom, nakon čega je mališan preminuo od povreda.

ШТА ДА УРАДИТЕ КАДА ВАС УХВАТИ НЕВРЕМЕ: Након што је дечака ударио гром Ђорђе Ђурић објаснио како да се понашате током олуја са грмљавином

Foto: Depositphotos/Printscreen

Nevreme koje nas je zadesilo nije nesvakidašnje za ovo doba godine, zbog čega stručnjaci savetuju poseban oprez onima koji borave u prirodi.

– Ovo vreme nas meteorologe nije iznenadilo, čak je i najavljivano. Nedelja je što se ovog perioda tiče bila najkritičnija jer je cela Srbija bila na udaru lokalnih pljuskova sa grmljavinom, što je i normalno za ovo doba godine – rekao je Đorđe Đurić i dodao da se jun inače odlikuje ovakvim vremenskim neprilikama, kao i da od udara groma strada oko 10 ljudi godišnje.

Kao kaže, vremenske neprilike generalno su karakteristične za letnji deo godine.

– Maj i jun su najkritičniji, ali se ne smeju zanemariti ni jul i avgusta kada takođe može dolaziti do nepogoda – rekao je Đurić.

Đurić je potom apelovao na sve one koji borave u prirodi da se vremenske prilike moraju redovno proveravati unapred, a ukoliko vas nevreme iznenada uhvati na otvorenom, treba izbegavati jedno drvo, vodu, pa i izaći iz vode jer je dobar provodnik elektriciteta. Kao kaže, najbolje je potražiti zaklon što dublje u šumi i skloniti se što dalje od vode.

Đurićeva vremenska prognoza do kraja nedelje

Prema njegovim rečima, vremenska prognoza narednih dana donosi dosta stabilnije vreme sa više sunčanih intervala. Vreme narednih 7 dana će obeležiti lokalni pljuskovi sa grmljavinom na jugu i istoku Srbije, dok će u ostatku zemlje biti pretežno sunčano i oblačno.

– Za vikend će vreme biti promenljivo oblačno, lokalno sa pljuskovima i grmljavinom, nema zahlađenja ni toplotnih talasa. Narednih 10 dana nema duže stabilizacije na nivou cele Srbije. Ipak, ono što je bitno napomenuti je da temperature neće imati oscilacije kao u maju. U Beogradu će se temperatura narednih dana kretati oko 28 stepeni, a prosečno u Srbiji maksimalna temperatura ići će do 23 stepena – rekao je Đurić.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024