IZAZOVI U CRNOJ GORI, TEŠKO I NA KOSOVU: Izabrana čak petorica vikarnih vladika, koji će biti budućnost episkopata SPC

R. Dragović

31. 05. 2021. u 07:47

NEPRAVDE, pritisci i nasilje protiv srpskog naroda i ugrožavanje identiteta, kao i slobode, prava i imovine Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji se nastavljaju, u sve težem obliku.

ИЗАЗОВИ У ЦРНОЈ ГОРИ, ТЕШКО И НА КОСОВУ: Изабрана чак петорица викарних владика, који ће бити будућност епископата СПЦ

Foto: SPC

SPC i narod na iskušenjima su i u Crnoj Gori, gde i nova vlast izbegava da potpiše već usaglašen Temeljni ugovor sa državom. Srpska pravoslavna crkva diskriminisana je u odnosu na sve druge crkve i verske zajednice koje deluju u Crnoj Gori.

Ovo je jedan od najvažnijih zaključaka redovnog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora, koji je u subotu uveče završio svoju ovogodišnju sednicu. Veliki broj tačaka dnevnog reda episkopi su posvetili situaciji u regionu, a u vezi sa tim su i kadrovski potezi koje je crkveni vrh napravio. Pored popune upražnjene Mitropolije crnogorsko-primorske, koja je poverena dosadašnjem episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i dodele vladičanskog trona u Beranama vikarnom episkopu Metodiju (Ostojiću), Sabor je izabrao čak pet vikarnih episkopa. Reč je o mlađim duhovnicima, vrhunskog obrazovanja, na kojima će bez sumnje počivati budućnost episkopata SPC.

Patrijarh Porfirije dobio je tri pomoćnika - vikarne vladike marčanskog Savu (Bundala), topličkog Jeroteja (Petrovića) i hvostanskog Justina (Jeremića). Vikara je dobio i vladika bački Irinej - Damaskina (Grabeža), kao i vladika diseldorfski i nemački Grigorije, kome će pri ruci ubuduće biti Jovan (Stanojević).

Na čelu Eparhije valjevske biće dosadašnji vikarni vladika mohački Isihije, koji takođe pripada krugu mlađih i perspektivnih arhijereja. Pitanje popune Mitropolije zagrebačko-ljubljanske ostalo je otvoreno, a njome će kao administrator i ubuduće upravljati patrijarh Porfirije.

Vrh crkve na prolećnoj sednici razmatrao je i talas zakonskih akata, usvojenih ili u proceduri, koje se tiču ljudskih prava na koje SPC ima niz zamerki:

- Sabor izražava svoju duboku zabrinutost zbog pojave novih nacrta zakona, pa i zakona donetih na brzinu, bez valjane pripreme i dovoljne javne rasprave i bez dijaloga sa Crkvama i verskim zajednicama, iako se ti nacrti zakona i zakoni njih neposredno tiču, uz pretnju ograničavanja ili čak ukidanja prava Crkava i verskih zajednica na slobodno ispovedanje vere, što je protivno Ustavu Srbije i obavezujućim međunarodnim konvencijama - navedeno je u saopštenju SPC.

Crkvena skupština smatra neprihvatljivim da nacrt zakona o kulturnoj baštini ograničava svoje važenje samo na deo teritorije Srbije i iz sfere dejstva isključuje teritoriju Kosova i Metohije.

- To je neprihvatljivo jer se upravo na KiM nalaze najveće srpske svetinje i najvažniji srpski kulturni spomenici - poručuju iz SPC.

Sabor je ukinuo je episkopske savete, koji su osnivani kao privremena savetodavna tela. Ova odluka je obrazložena prestankom ratnih ili drugih vanrednih okolnosti, zbog kojih su ova tela i osnivana.

U ZNAKU JUBILEJA

NAJVIŠE crkveno telo pozvalo je eparhije i vernike da se uključe u obeležavanje velikih jubileja SPC. Ove godine navršava se vek od osnivanja Eparhije američko-kanadske, prve srpske eparhije na američkom kontinentu. Biće obeleženo 90 godina od osnivanja Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, kao i 140 godina od rođenja svetog vladike Nikolaja Velimirovića, 65 godina od njegove smrti i tri decenije od prenosa njegovih moštiju iz Libertivila u Lelić kod Valjeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...