OD OSAM MALIŠANA NESTALIH U 2020. ZA TROJE SE JOŠ TRAGA: Povodom Međunarodnog dana dece ASTRA pozvala na uvođenje Dečjeg alert sistema

V.C.

25. 05. 2021. u 23:30

NA ASTRIN evropski broj za nestalu decu 116 000, od osnivanja, u martu 2012. godine, do kraja 2020, primljeno je 3.350 poziva i prijavljeno 120 nestanaka dece (71 devojčica i 49 dečaka). Tokom prošle bilo je 382 poziva, na osnovu kojih je registrovano osam slučajeva nestanka mališana - šest devojčica i dva dečaka. Petoro od njih je pronađeno, za ostalima se traga, saopštila je ASTRA povodom Međunarodnog dana nestale dece, koji se danas obeležava.

ОД ОСАМ МАЛИШАНА НЕСТАЛИХ У 2020. ЗА ТРОЈЕ СЕ ЈОШ ТРАГА: Поводом Међународног дана деце АСТРА позвала на увођење Дечјег алерт система

Foto Ilustracija

Procenjuje se da svake godine u Evropi nestane 200.000 mališana, a prošle godine evropske linije 116 000 zabeležile su 42.662 poziva, vezanih za 8.857 slučajeva nestanaka (17 odsto više nego prethodne godine). Nešto više od polovine poziva odnosio se na decu pobeglu od kuće, za čim slede roditeljske otmice. Samo 3,6 odsto poziva odnosilo se na decu nestalu u migracijama.

Najčešći uzroci nestanka, kažu u ASTRI, jesu beg od kuće, nestanak dece bez pratnje, roditeljske, ali i kriminalne otmice:

-  Hitno prijavljivanje nestanka ključno je za brze i adekvatne reakcije. Po prijemu prijave, ASTRA osigurava trenutnu akciju koja podrazumeva pomoć policiji u potrazi, kao i podršku porodici čije je dete nestalo tokom i nakon istrage. ASTRA SOS evropski telefon za nestalu decu dostupan je 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji i pozivi sa svih mreža su besplatni.

Zbog nedostatka zvaničnih statistika o nestaloj deci, jedini evropski izveštaj je zastareo i datira od pre skoro 10 godina. Zbog toga, od 2014. godine, Missing Children Evrope prikuplja i analizira podatke SOS linija za nestalu decu 116 000.

ASTRA na Međunarodni dan dece apeluje i ukazuje da je hitno neophodno: npraviti zvaničnu objedinjenu statistiku, data bazu ili registar nestale dece na državnom nivou, koja bi, u slučajevima kada je to moguće, davala uvid u razvoj i status istrage; obezbediti iz državnih fondova finansijsku podršku SOS linijama licenciranim od strane države; uvesti tehnološke inovacije kako bi se ubrzalo reagovanje povodom nestanaka dece i povećala mogućnost njihovog pronalaženja, npr. uvođenje Child Alert Sistema. Ovakvi sistemi omogućavaju rano uzbunjivanje javnosti pa samim tim i uspešnije pronalažene nestalog deteta; unaprediti međusektorsku saradnju, uz korišćenje znanja i resursa NGO sektora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri