ŠAHISTI KOJI SU POKORILI EVROPU ZA "NOVOSTI": "Ovo je istorijski uspeh! Zahvalni smo predsedniku Vučiću na podršci"

D. Kalinić

21. 11. 2023. u 12:55

MUŠKA reprezentacija Srbije u šahu osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Budvi, nakon što su u poslednjem, devetom kolu pobedili Grčku sa rezultatom 3:1. Kako nam kažu, ovom uspehu se nisu nadali, s obzirom na to da je konkurencija bila jaka, ali su se njihov trud i meseci rada isplatili. Takođe, kako navode, zahvalni su predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na podršci koju su im pružili država i on lično.

ШАХИСТИ КОЈИ СУ ПОКОРИЛИ ЕВРОПУ ЗА НОВОСТИ: Ово је историјски успех! Захвални смо председнику Вучићу на подршци

Foto: Ustupljena fotografija

Šahovski savez Srbije saopštio je da su istorijski uspeh Srbiji doneli: Aleksej Sarana, Aleksandar Predke, Aleksandar Inđić, Robert Markuš i Velimir Ivić, predvođeni selektorom reprezentacije Miodragom Perunovićem.

Kako Perunović kaže za "Novosti", Srbija ne pamti ovakav uspeh, pa čak ni zemlje regiona ne mogu da se pohvale ovako velikim titulama i priznanjem u poslednjih desetak godina.

Foto: Ustupljena fotografija

- Šah u poslednje vreme doživljava veliki bum, zbog popularnih serija i trendova na internetu, pa se može reći da su neki sticajem okolnosti počeli da igraju šah, a on sada postaje sve popularniji. Ovako nešto samo može da doprinese popularnosti same igre - pojasnio je vođa zlatnog tima, te dodao kako je pred ovim sportom u Srbiji svetla budućnost.

Naš sagovornik ističe kako je naš tim sve vreme uspevao da održi poziciju na sredini tabele, što dovoljno govori o ozbiljnosti i snazi samog takmičenja.

Foto: Ustupljena fotografija

- Bilo je 40 reprezentacija. Nije nimalo bilo lako. Pritisak, pogotovo pred sam kraj, bio je veliki. Jedno takvo takmičenje uslovljava da dođete spremni na njega... Sa puno posvećenosti, rada pre takmičenja, ali i na takmičenju. Sve ide brzo, parovi se dobijaju ujutro i vi nemate mnogo vremena da se spremate. Posle parova ide ručak, i odmah partija, već u 15 časova, tako da je jako važno doći potpuno spreman - kaže Perunović, te zaključuje kako je bilo naporno, ali isplatilo se.

Foto: Ustupljena fotografija

Prema njegovim rečima, u poslednjih nekoliko godina od dolaska PŠSZ Dragana Lazića, stvari su se mnogo promenile, jer je šah podignut na viši nivo, šahisti imaju bolje uslove, počelo je da se više vodi računa o pojedincima i reprezentativcima.

- S druge strane, imali smo Gran-pri kod nas prošle godine, pa smo išli na Evropsko prvenstvo ove godine, sledeće će biti timsko prvenstvo Evrope, što sve pospešuje popularnost igre. Zaista je pomoć od strane Šahovskog saveza Srbije odigrala značajnu ulogu - pojasnio je naš sagovornik.

Foto: Ustupljena fotografija

Foto: Ustupljena fotografija

Treba istaći da je uspeh ovih mladih momaka pohvalio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da je "veličanstven uspeh naše muške reprezentacije vinuo Srbiju na vrh evropskog šaha!".

- Lepo je da smo dobili i takvu vrstu pohvale, i očekujemo da se svi raduju takvom uspehu. U istoriji nije bilo da se ovakve situacije u srpskom šahu često događaju - kazao je Perunović.

Kada se radi o planovima za dalje, kaže da je prvenstveno važno da se slegnu utisci, pa da se onda prave planovi za dalje.

Najmlađi u šahovskom zlatnom timu Srbije bio je Velimir Ivić, koji je sa svoju 21 godinu postigao neverovatan i zavidan uspeh. Kako mlađani Ivić kaže za "Novosti", nije ni pomišljao da će završnica turnira tako izgledati.

Foto: Ustupljena fotografija

- Ovo je istorijski uspeh. Trebalo je dosta kockica da se posloži. Cela ekipa je igrala odlično, tako da sve se poklopilo i bilo je sjajno - kaže Ivić.

Prema njegovo mišljenju, konkurencija je bila jaka, glavni favoriti su bili Nemci, Francuzi i Španci koji su u svojim timovima imali jake karike.

Foto: Ustupljena fotografija

- Bilo je gusto... Mi smo bili 10. na startnoj listi po tom rejtingu, tako da se i nije očekivali da ćemo ovo postići. Od početka smo imali šansu, ali moralo je da se poklopi još svašta nešto - ističe Ivić, te dodaje kako će ova titula imati pozitivan uticaj i doprineti tome da šah u Srbiji probudi još veći interes.

- Za mene lično dosta mi znači i daje mi vetar u leđa da nastavim sa radom i sa takmičenjima - kaže Ivić. Kada su u pitanju planovi za budućnost, podelio je sa nama da prvo sledi period odmaranja, s obzirom na to da je iza njega naporna sezona.

Foto: Ustupljena fotografija

Kako kaže, čestitka predsednika Vučića ga je jako obradovala, te ga čini srećnim što se predsednik interesuje za ovaj sport i daje podršku koja je i te kako značajna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (46)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?