Protojerej Nikola održao moleban na Toploj: Ne tražite od nas sveštenika da se spustimo na zemlju, naša crkva je nebeska i naša hrana je božanska

V.V.

četvrtak, 02. 07. 2020. u 23:31

Протојереј Никола одржао молебан на Топлој: Не тражите од нас свештеника да се спустимо на земљу, наша црква је небеска и наша храна је божанска
Vernici okupljeni u porti i hramu poštovali su preporučene zdravstvene mere, a tokom službe korišćen je krst grofa Save Vladislavića
Zavet koji je dat davno utvrđuje se i potvrđuje svake nedelje i tokom svake molitve, kazao je protojerej Nikola Todorović u besedi nakon molebana za očuvanje svetinja koji je sa njim služio jerej Zoran Miljanić u crkvi Svetog Spasa na Toploj.

Vernici okupljeni u porti i hramu poštovali su preporučene zdravstvene mere, a tokom službe korišćen je krst grofa Save Vladislavića.

- Ne tražite od nas sveštenika da se spustimo na zemlju, naša crkva je nebeska i naša hrana je božanska, naš zavet je zavet svetitelja i nemojte tražiti da se kolebamo, da ućutimo, poručio je otac Nikola i dodao da je danas u Crnoj Gori novo poprište i borba,a onaj ko se ne pokoleba, on dolazi na molitvu.

-Svako ko misli da Bog nije u srcu njegovom, ko smatra da nema savesti, da može da čini šta hoće, ne može dokle hoće. Božija pravda stiže svakoga, podsetio je otac Nikola.

- Ovo je vreme suza, plača, teško, vreme podela, politike, podmetanja, laži, ali zar nije sve očigledno. Sve je jasno, samo treba da se opredelimo – idem na moleban jer tamo ću naći svoje pretke i istinu, a ona će se prikazati hrabrima i podvižnicima, istakao je otac Nikola Todorović.

Zašto je važno i po blagoslovu mitropolita Amfilohija, da se svi potrude da ispoštuju mere koje su donesene iz Nacionalnog koordinacionog tela objasnio  je otac Zoran Miljanić.

-Zato što smo mi oni koji hitaju ka Hristu, gledamo ka svetlosti Božjoj. I upravo kao takvi, trebamo da se, duboko smirimo pred bližnjima svojima, ma kakav bio zakon i mere. Mi smo ga okarakterisali kao diskriminitorski i on može biti u još većem smislu biti diskriminatoran,ali mi moramo da taj zakon ispoštujemo jer i time svedočimo naše hrišćansko dostojanstvo i smirenje. Upravo ono što je Bog dao, da vidimo na licu mesta, jeste kako smo se odmah nakon pauze u nedelju pre Vidovdana okupili i imali najbrojniju litiju do sada od Svetog Spasa do Svetog Arhangela  Mihaila.  A to nas čeka i  onda  kada opet objavimo litiju.Još više će da nas bude.

 
Otac Zoran Miljanić podsetio je da se pri hapšenju kaže uhapšenom sve što budeš rekao biće upotrebljeno protiv tebe, a onda dodao -to važi i za sadašnju vlast.

-Sve što oni kažu, duboko je na njihovu štetu, Tako će dati Bog, da kada opet proglasimo litije, biće nas još više, poručio je otac Miljanić uz molbu okupljenima da večeras i u nedelju dođu na moleban ali ne idu u litiju.

-I tako ćemo pokazati hrišćansko dostojanstvo i svedočiti  smirenost - poručio je otac Miljanić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije