Milov režim nudi OBUSTAVU primene Zakona o slobodi veroispovesti, a evo šta je odgovorio Amfilohije (VIDEO)

Novosti Online

petak, 12. 06. 2020. u 11:10

Милов режим нуди ОБУСТАВУ примене Закона о слободи вероисповести, а ево шта је одговорио Амфилохије (ВИДЕО)

Foto: Vlada Crne Gore

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović ponudio je SPC obustavu primene Zakona o slobodi veroispovesti
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović ponudio je SPC obustavu primene Zakona o slobodi veroispovesti.


Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković saopštio je jutros da su on i predsednik Crne Gore Milo Đukanović nedavno predložili mitropolitu crnogorsko-primorskom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohiju obustavu primene Zakona o slobodi veroispovesti do izjašnjenja Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava i nastavak dijaloga, ali da je Mitropolit, uprkos tome, pozvao na nastavak litija.


„Kao što vam je poznato, i kako sam saopštavao javnosti, u više navrata odazivao sam se i sastajao sa mitropolitom Amfilohijem, a povodom Zakona o slobodi veroispovesti i drugih važnih pitanja koja su se nametala u odnosima između države i pravoslavne crkve. Tako je bilo i pre nekoliko dana, kad smo se pozivu mitropolita Amfilohija sa episkopom Joanikijem, odazvali ja i predsednik države Milo Đukanović, kao najviši predstavnici izvršne vlasti u Crnoj Gori. Taj sastanak bio je potvrda našeg poštovanja prema Mitropoliji i drugim eparhijama SPC, ali i potvrda naše trajne opredeljenosti da vodimo dijalog i tražimo zajednička i najbolja rešenja. Razgovor koji smo vodili bio je sadržajan, dug i konstruktivan, i okončan je jasnim predlozima koje smo predsednik Đukanović i ja saopštili, a čiji cilj je izlazak iz trenutne situacije koja opterećuje ukupni društveni ambijent. Konkretno - Vlada je bila spremna da obustavi implementaciju Zakona o slobodi veroispovesti sve do trenutka dok o njegovoj ispravnosti odluku ne donesu Ustavni sud Crne Gore i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu. Paralelno sa tim, ponudili smo i za sledeću sedmicu predložili nastavak započetih pregovora na ekspertskom nivou, za šta se Vladin tim pripremao tokom prethodnog perioda“, saopštio je predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković.


On je dodao i da je sa druge strane usledi drugačji odgovor. "Nažalost, sa druge strane je kao odgovor usledio poziv mitropolita Amfilohija da se organizuju litije, što se tumači kao nastavak nerazumevanja i konfrontacija koje u vladi ne želimo, jer one predstavljaju smetnju našem građanskom skladu i prosperitetu. Pored odbijanja dijaloga, a samim tim i mogućnosti da se pronađe održivo rešenje, SPC nastavlja sa kršenjem zakona u svakoj prilici, pa i kad je u pitanju uspostavljena praksa nelegalne gradnje u okviru crkvenih imanja, i izvan njih“ - kazao je Marković.
Marković je poručio da je Crna Gora je demokratsko društvo evropskih i evroatlantskih vrijednosti u kojem su dozvoljena javna okupljanja dogod ona ne ugrožavaju prava drugih, i dodao da će Vlada obezbijediti njihovo ostvarivanje u skladu sa zakonom i aktuelnim pravilima. "Dakle, najavljene litije moraju biti organizovane na način koji podrazumeva primenu epidemioloških mera i preporuka, uz istovremeno poštovanje zdravlja i života svih građana, a sve u duhu jednake primene zakona, što je standard koji obavezuje svakog pojedinca i svaki kolektivitet. Uz poziv na poštovanje zakona, Mitropoliji i eparhijama SPC i dalje ostavljamo mogućnost da u okviru dijaloga i pravnog sistema Crne Gore zajednički tražimo rešenja u najboljem interesu pravoslavnih vernika. Naša namera je da ostavimo ambijent i nasleđe koje neće biti opterećenje generacijama koje dolaze. Dakle, otvoreni smo za dijalog i traženje rešenja, ali ne za ucene i pritiske. A dok se do toga ne dođe, zakoni će važiti za sve u Crnoj Gori, pa i za SPC i njene vernike“ - zaključio je Marković u obraćanju javnosti.


(vijesti)Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

prst na celo

12.06.2020. 12:20

A vi usput da rusite manastirske konake, oduzimate manastirske vodenice, uknjizavate imovinu, e pa ne moze tako providno.

Mirjana

12.06.2020. 12:26

Ovaj prodaje maglu i vetar!!!"Lepo ponašanje "Ne kaže se "Ja i predsednik... Ja je uvek na kraju!!Djole, Pera Mika i ja!!Nejasno !Čeka se stav "suda" za rešenje o veroispovesti???

Jovan

12.06.2020. 12:28

Njegova izjava se moze tumaciti trosmisleno plus oni ne odustaju od formiranja hrvatskog indetiteta sto im niko ne brani ,Ali ne treba da misle da ce oteti Srpsku CRKVU jednostavno .LITJE DO SLOMA ustaskog i izdajnickog rezima.

Nadnacionalni Pljevljak

12.06.2020. 13:11

Nijedna iole ozbiljna Država ne smije sebi dozvoliti da bilo koja vjerska ustanova bude iznad nje !

Vukota Radov

12.06.2020. 16:20

@Nadnacionalni Pljevljak - @Nadnacionalni P.Pitanje:Koja "iole" ozbiljna drzava ima na celu predsednika dokazanog i osvjedocenog kriminalca koji je na nezakonit i nelegalan nacin dosao do ogromnog bogatstva.?Drugo,"vjerska ustanova" kako ti nazivas Srpsku Pravoslavnu Crkvu je ugrozena i obespravljena ne od drzave Crne Gore vec od korumpiranih vlastodrzaca koji sebe nazivaju Crnom Gorom..Jako mnogo manipulacije,demagogije i poluistina je potrebno da bi se opravdao napad na Crkvu koja je cuvar istine i tradicije..

Гојко

12.06.2020. 16:43

@Nadnacionalni Pljevljak - Koja je to vjerska ustanova iznad drzave.Anglikanska crkva u Engleskoj ili Katolicka u Vatikanu.Dje jos.U Crnoj Gori je Milo 31 godinu iznad SVIH.

Dragan

12.06.2020. 15:21

Nije slucajno od davnina na grbu orla dve glave jedna je drzavna a druga svetovna vlast, a poticu i jesu zbog naroda, kao jednog tela. Kad se okrenu jedno na drugo tu nema dobrog, tu nema napred, tu nema zivota kako valja i kako Bog nalaze!.Hitna sloga i spas svih! Zbog dolazecih pokoljenja.

Гојко

12.06.2020. 18:26

@Balzac - I Sloba nije video i nije popustao na vreme,pa ga na Vidovdan poslase u Hag.Dobro je da Milo jos ne popusta,ne valja sad da pobegne,jer posle izbora ga cekaju bukagije.Da li ce ga hapsiti Kavchani ili Shkaljarci / pandan Zemuncima / videcemo.