PLjEVLjA - Ništa vladika Atanasije nije obećao niti dogovorio sa predsednikom opštine mimo onoga u šta je upućena celokupna javnost, kroz dva pisma koja je tokom jučerašnjeg dana uputio vlastima kako bi na javan način uticao na razumno, savesno i zakonito ponašanje odbornika vlasti u Skupštini opštine Pljevlja, saopšteno je iz Pljevaljski odbor za odbranu svetinja.

Oni su ovo saopštili nakon sramne i neshvatljive odluke odbornika vlasti u Skupštini opštine Pljevlja da donesu odluku kojom otvaraju mogućnost prodaje motela „Vodice“, uključujući i staru vodenicu manastira Svete Trojice koja se nalazi u neposrednoj blizini, te nakon, kako su kazali, pokušaja predsednika opštine Igora Golubovića da obmane odbornike i građane Pljevalja izjavama kako opštinska vlast ne čini ništa bez znanja i saglasnosti Crkve i episkopa mileševskog preosvećenog vladike Atanasija.

-Ne postoje tajne komunikacije niti zakulisne igre u kojima učestvuje Crkva, niti je bilo ko u ime Crkve tražio usmene garancije da crkvena imovina neće biti prodata-kazali su iz Odbora.

Napominju da je jedino tačno da je vladika Atanasije dva puta javno, baš kao i u razgovoru sa samim Golubovićem, molio da se sporna odluka povuče.

Želimo da, kao i do sada, u duhu obostranog poštovanja i istinske bratske ljubavi, sa uvaženim Predsednikom i sa svim predstavnicima svetovne vlasti ovoga grada sarađujemo na korist našega naroda.

No, ni molba duhovnog starešine Pljevalja, ni zakletva Svetom Trojicom i grobovima predaka, nijesu urodili plodom pa su, umesto da odluka bude povučena, od Golubovića stigla licemerna usmena obećanja u privatnim komunikacijama i kuloarima da vodenica nikada neće biti prodata! Pojedinim odbornicima vlasti ona su bila dovoljna da odluku usvoje, iako niko razuman ne može objasniti čemu hitnost i žurba ako se imovina ne namerava otuđiti? Davanje „časne reči“ umesto poštovanja zakona postalo je manir i u funkcionisanju vlasti u Pljevljima, kako je to već činio predsednik Opštinskog odbora vladajuće Demokratske partije socijalista hadžija Vlade Milinković, obećavajući nedavno da se donošenjem nakaznog Zakona o slobodi veroispovesti „ništa neće promeniti“. Hadžija Milinković sada ćuti a čast nastavlja usmeno da brani predsednik opštine Igor Golubović-kazali su iz Odbora.

Oni ističu da će Crkva zaštiti svoju imovinu.

- Nikada silom i na štetu već na korist i dobrobit svih građana Pljevalja. Vlasnička dokumenta koja se nalaze u arhivi Manastira svedoče jasan kontinuitet crkvene imovine tokom proteklih vekova pa sve do današnjih dana. Crkva će, naterana ovakvim bezakonjem, dokazati svoje vlasništvo kako nad ovom tako i nad brojnim drugim nepokretnostima u Pljevljima, te onemogućiti onima koji su je nezakonito i nasilno preknjižili da je rasprodaju, čineći nemerljivu štetu ne samo Crkvi već i narodu Pljevalja-kazali su iz Odbora.


-Verujemo, kao što se vidi i iz brojnih dokumenta koja je preveo profesor Fehim Barjaktarević a koja dokazuju da je crkvenu imovinu u Pljevljima tokom vekova štitila i turska okupaciona vlast pa i sam sultan, da će i u ovom po mnogo čemu besudnom vremenu pobediti božja pravda i da će se naći ljudi koji će je sprovesti-kažu iz Odbora.


Oni su poručili predstavnicima vlasti koji su ovakvim činjenjem, kako kažu, napravili odsudni korak u svom anticrkvenom i anticivilizacijskom ponašanju da je kap prelila čašu i da ono što su sebi i svojim porodicama učinili ne može biti ničija krivica do njihova, za koju će odgovornost snositi pred Bogom i pred ljudima.